Arxivat del tot a Espanya un cas de blanqueig obert a un dels principals clients veneçolans de BPA

La sala penal de l’Audiència nacional espanyola arriba a retreure a la fiscalia que hagi intentat anar més enllà del que la llei li permet per intentar incriminar sí o sí Nervis Villalobos i fer-ho només amb “meres especulacions”

Comentaris

Nervis Villalobos.
Nervis Villalobos. ARXIU

L’Audiència nacional espanyola ha tancat de manera definitiva una causa que tenia oberta, per blanqueig, contra un dels principals clients veneçolans de Banca Privada d’Andorra (BPA). Un enginyer que al seu dia va ser viceministre d’Energia del país llatinoamericà. Nervis Villalobos, que aquest és el seu nom, ha residit molt temps a cavall de Madrid i Miami, i també està processat al Principat per raons similars. Tot plegat lligat a la petroliera estatal de Veneçuela PDVSA.

La secció quarta de la sala penal de l’Audiència espanyola ha arxivat una de les peces separades de l’anomenat ‘cas PDVSA’ en què s’investigava el presumpte blanqueig de diners procedents de la petroliera veneçolana per part de Villalobos, exviceministre. La sala ha desestimat un recurs de la fiscalia anticorrupció i ha ratificat la decisió de la jutgessa María Tardón d’arxivar la causa. Contra la decisió adoptada ja no s’hi pot recórrer i, per tant, l’arxiu és ferm i definitiu.

I els retrets que la sala fa a la fiscalia no són gratuïts. Els magistrats consideren que les acusacions que es feien contra Villalobos eren “meres especulacions” i lamenta que la fiscalia hagi anat més enllà del que objectivament era raonable per intentat de totes totes incriminar, sí o sí, l’exviceministre veneçolà. Els magistrats donen suport a la instructora i assenyalen que, de la investigació practicada pel ministeri públic, “no se n’han pogut extreure indicis suficients” que acreditin l’“activitat delictiva” per al “blanqueig de capitals” que Anticorrupció imputava a Villalobos, a la seva dona i a un advocat.

En la peça judicial del cas PDVSA en qüestió s’investigaven una sèrie d’ingressos, per import de gairebé 10 milions de dòlars, realitzats per diverses empreses en un compte de Banco Madrid que estava a nom del matrimoni. La instrucció de la causa sempre va mantenir que la formació especialitzada de Villalobos era real i l’activitat que acreditava els ingressos també era plausible. I que els mecanismes emprats també eren del tot creïbles.

Tot partia d’una denúncia formulada per la fiscalia el 2017 contra Villalobos i la seva dona per suposades operacions mercantils i immobiliàries per apropiar-se i blanquejar fons procedents de la petroliera estatal veneçolana a través d'empreses radicades a Espanya, Portugal, Estats Units i altres països, en què tots dos figuraven com a administradors. Segons Anticorrupció, aquestes societats eren utilitzades “per aflorar els diners procedents de les activitats delictives” fetes per l’exviceministre veneçolà mitjançant la compra d’immobles a Espanya. Entre aquests, un habitatge de luxe per import d’1,75 milions d’euros a La Moraleja, a Madrid, que és on viu l’enginyer.

Comentaris (2)

Trending