Els andorrans Francesc Robert i Jorge Barrigón s’asseuran a la banqueta dels acusats amb els Pujol

El jutge de l’Audiència nacional espanyola que ha investigat durant anys la família de l’expresident de la Generalitat tanca la instrucció de la peça principal i envia a judici 27 persones

Jordi Pujol i Marta Ferrusola en una sortida del seu domicili.
Jordi Pujol i Marta Ferrusola en una sortida del seu domicili. ARXIU

Els empresaris andorrans Francesc Robert i Jorge Barrigón hauran de seure a la banqueta dels acusats juntament amb la totalitat dels integrants de la família Pujol-Ferrusola. Ho hauran de fer, segons el jutge de l’Audiència nacional espanyola José de la Mata, com a suposats membres de la xarxa criminal que un grup de persones presumptament havien constituït per enriquir-se il·legalment. Això sí, per molt que ho ha provat, finalment De la Mata no ha pogut constatar el delicte de corrupció i formalment no pot acusar ningú d’aquest fet.

El magistrat de l’Audiència espanyola ha dictat aquest dijous un aute de 509 pàgines, on es detalla nombroses operacions suposadament orquestrades pels Pujol i que els haurien comportat suculents beneficis aprofitant-se, suposadament, del fet que el pare de la nissaga va ser durant anys i panys el màxim responsable de la Generalitat. Robert, exdirector general d’RTVA, emprenedor i empresari enrolat en diferents sectors econòmics, seria un dels testaferros de la família. Un paper similar, encara que molt menor, hauria jugat l’exdirector d’Heliand Jorge Barrigón. Inicialment, la instrucció també afectava la germana d’aquest, però Amelia Barrigón, que no consta que hagi tingut la nacionalitat andorrana, no haurà d’anar a judici.

Els fets investigats serien constitutius dels delictes d’organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, contra la hisenda pública i falsedat documental; deixa de banda el delicte de corrupció tot i que en alguns passatges de l'aute el jutge el deixi intuir

En l’aute de transformació de la causa principal del denominat ‘cas Pujol’ en un procediment abreujat, que posa punt i final a la instrucció del cas i l’envia, per tant, cap a l’òrgan que l’haurà de jutjar, De la Mata considera que els fets investigats serien constitutius dels delictes d’organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, contra la hisenda pública i falsedat documental. Com s’ha dit, encara que fa insinuacions durant el relat fàctic, el jutge no pot acabar imputant el delicte de corrupció a cap dels acusats.

El Principat d’Andorra apareix en nombroses ocasions en el text de l’aute, atès que pel país la ‘mare superiora’ -recorda el jutge la denominació de Marta Ferrusola- i tot el clan Pujol hi van fer passar diners, com a mínim, des del seu desembarcament a Banca Reig que situa en el 1992 i fins que després de transitar des d’Andbank cap a BPA, finalment el 2014 els Pujol van acabar regularitzant la situació amb el fisc espanyol, la situació derivada de la suposada deixa de l’avi Florenci, via Banco Madrid.

Les 27 persones que De la Mata pretén fer seure a la banqueta dels acusats són l’expresident català Jordi Pujol, la seva esposa Marta Ferrusola i els seus set fills (Jordi, Josep, Marta, Pere, Oriol, Mireia i Oleguer Pujol Ferrusola). També figuren en la causa  l’exdona de Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironès, o els empresaris Luis Delso Heras, Carles Sumarroca Coixet i Carles Sumarroca Claverol.

La resolució ressalta que part de les activitats presumptament il·lícites van coincidir en el temps am la presidència de Jordi Pujol, entre els anys 1980 i 2003. La resta d’investigats que aniran a judici són, començant per Francesc Robert i Jorge Barrigón, Ramon Gironès Pagès, Mercè Riera, Xavier Tauler, Xavier Corominas, Alejandro Guerrero, Gustavo Buesa, Josep Mayola, Jaume Ferrer, Carles Vilarrubí Carrió, Josep Cornado, Elvira Vidal i Bernardo Domínguez Cereceres.

Comentaris (4)

Trending