Sans, Planelles i Llovera, trio de directors per a Cultura

El ministeri liderat per Sílvia Riva queda estructurat en tres grans àrees: Política Lingüística, Promoció Cultural i Patrimoni Cultural

-
-

La ministra de Cultura, Sílvia Riva, confia les seves tres grans potes ministerials a Joan Sans, Montserrat Planelles i Xavier Lloveras. El primer s’encarregarà de la direcció de Política Lingüística; la segona es farà càrrec de la Promoció Cultural, que engloba els museus i les biblioteques; i el tercer dirigirà el Patrimoni Cultural.

Les designacions les ha confirmat aquest mateix dimecres el Govern, després que Riva les hagi anunciat durant la reunió del consell de ministres. Sota la tutela de la titular de Cultura i Esports només queda fer el nomenament oficial de Justo Ruiz com a secretari d’Estat d’Esports. Hi hauria d’haver un daltabaix perquè l’actual conseller general -el nom del qual també apareix, col·lateralment, en el sumari del ‘cas Cautxú- no acabi ocupant l’esmentada secretaria d’Estat.

En qualsevol cas, el filòleg Joan Sans dirigirà, com ha avançat l’Altaveu, el departament de Política Lingüística. No és un càrrec que li vingui de nou a qui els darrers anys ja ha estat cap de servei i té una notable rellevància pública atès que és conseller de la minoria socialdemòcrata al comú d’Encamp: durant el Govern del PS Sans ja va dirigir tant l’estratègia en matèria de llengua com de promoció cultural.

L’elecció de Sans com a director del departament esmentat és un dels elements que hauria fet esclatar l’històric militant socialdemòcrata Joan Ramon Marina, que ha anunciat l’abandonament de la formació. Marina especularia amb la possibilitat que l’actual executiu li hagués atorgat alguna responsabilitat professional més i, ara per ara, no hauria estat el cas.

Alhora, Sans manté diferències amb alguns dels components de la direcció del partit que han fet que s’hagi anat allunyant de certs òrgans de la formació malgrat que la seva intenció és continuar-hi militant. De moment, i a nivell polític, acabarà el seu mandat com a conseller comunal encampadà.

La fins ara directora de Cultura, Montserrat Planelles, contra allò amb què s’especulava, mantindrà la seva presència al capdavant del ministeri. No de forma general però sí amb responsabilitat sobre museus, biblioteques o patronats o fundacions com les que regeixen els destins de l’ONCA, del Thyssen o de l’Escena Nacional. Planelles tindrà sota la seva responsabilitat dissenyar el futur Museu Nacional.

Finalment, i en aquest cas com era molt previsible, l’arqueòleg Xavier Llovera tindrà sota el seu comandament tot allò que fa referència a Patrimoni Cultural. Llovera fa un temps que va retornar al Principat després d’ocupar als llocs de responsabilitat de la Generalitat de Catalunya també en matèria patrimonial. Dues de les persones que van assumir càrrecs en el tram final del mandat d’Olga Gelabert, Alfons Codina i Sergi Valdés, ‘desapareixen’ de l’organigrama cultural.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending