Queixes de presos en semillibertat per haver de compartir cel·la amb altres reclusos que fumen

Fonts del centre penitenciari admeten que, reglament a la mà, s’haurien de separar però la creació del mòdul de salut mental ha reduït el nombre d’espais disponibles i fa difícil complir aquesta normativa

Imatge d'una cel·la del centre penitenciari.
Imatge d'una cel·la del centre penitenciari. ARXIU

Normativa a la mà, els presos internats a la Comella, sigui de forma permanent sigui en règim de semillibertat han de tenir la llibertat de fumar a la seva cel·la. El problema arriba quan es troben que han de compartir-la. I, sobretot, si ho han de fer amb reclusos que no volen sentir a parlar de tabac. I això està succeint ara mateix, a causa de la manca d’espai. I les queixes, admeten les fonts consultades, “són contínues”.

Alguns dels afectats ha volgut posar-se en contacte amb Altaveu per explicar la seva situació. Es tracta d’un home que compleix pena d’arrest nocturn. És a dir, només ha d’anar a dormir al centre penitenciari. I es troba que l’han ubicat a una cel·la amb un altre reclús que, en aquest cas, sí que fuma. I el conflicte, entre cometes, està servit.

La queixa ja l’ha expressat vàries vegades, sense gaire sort. Fonts de la presó amb qui ha pogut contactar Altaveu apunten que, efectivament, hi ha un problema. Els presos han de poder fumar a la seva cel·la si així ho estimen convenient. Es considera, per dir-ho d’alguna forma, com el seu domicili durant la condemna.

La dificultat s’està trobant amb els presos que es troben en règim de semillibertat. Aquells que o bé només han de dormir al centre penitenciari o que en poden sortir per treballar però, un cop finalitzen el seu horari, han de tornar-hi. El mòdul específic per aquest grup de condemnats ara s’ha quedat petit, ja que una part es destina ara al de salut mental, creat especialment arran de la condemna a l’autor de l’assassinat de Vila.

I això comporta que moltes nits hi ha presos que han de compartir espai amb altres que sí que fumen, una situació que genera malestar. I amb certa raó, ja que admeten les fonts consultades que tenen raó, ja que el reglament intern estableix que hi hauria d’haver “separació obligatòria” entre reclusos fumadors i no fumadors. “Les queixes són contínues”, reconeixen. La solució, però, tampoc sembla, ara per ara, senzilla.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending