Només 22 sancions imposades (per ara) en les 1.638 inspeccions i atestats anti-Covid

Quatre de cada deu actuacions de revisió d’establiments comercials o d’actuacions policials per assegurar el compliment de les mesures per evitar la propagació del virus s’han fet durant l’octubre

Agents de policia fent tasques d'inspecció al Prat del Roure d'Escaldes.
Agents de policia fent tasques d'inspecció al Prat del Roure d'Escaldes. ALTAVEU

Des de l’esclat de la pandèmia i fins ara només s’han fet efectives 22 sancions per saltar-se alguna de les moltes mesures dictades des del març per evitar la propagació del virus o per facilitar la vida de la ciutadania durant el confinament. I això que fins ara s’han dut a terme 923 inspeccions a establiments comercials i s’han aixecat 715 atestats policials per no dur la mascareta, per agrupar-se o per fumar quan no toca. Això sí, més de quatre de cada deu d’aquestes actuacions s’han dut a terme durant el mes d’octubre.

El ministre de Finances en funcions de portaveu del Govern, Eric Jover, ha explicat que les xifres indiquen tres coses: la primera, és que el procés sancionador actual és molt lent; la segona, que una vegada es van decidir fusionar els cossos d’inspecció dels departaments de salut, comerç i medi ambient s’han incrementat molt la revisió als establiments; i, tercera, que “arribarem fins al final”. Per ara, totes les inspeccions i atestats duts a terme han generat la incoació de 198 expedients sancionadors. D’aquests 39 estan en fase d’arxiu perquè no compleixen alguns dels criteris per ser efectivament sancionat. En 22 casos sí que s’ha procedit ja a multar.

Quant a les inspeccions en establiments, se n’han fet 923 a 868 locals des del març fins ara. Només durant el mes d’octubre s’han efectuat el 42% de les revisions, 388 en concret. Si durant la primera part de la pandèmia, és a dir, fins a l’octubre, es van detectar 145 compliments (47%) i 166 incompliments (53%); aquest mes d’octubre, i ho ha celebrat el ministre, els papers s’han intercanviat hi 299 inspeccions (77%) han resultat negatives -és a dir, l’establiment complia- i 89 (23%) han permès detectar incompliments.

Pel que fa als atestats policials per constatació d’infraccions, se n’han fet un total de 715, dels quals 352 durant el mes d’octubre. D’aquests, segons s’ha informat aquest divendres, en 286 ocasions s’ha detectat per l’ús indegut de la mascareta. Quaranta atestats més són relatius a fumar quan no tocava (caminant, en grup, en un lloc no permès) i dinou constatacions d’infracció més són a persones que estaven constituint aglomeracions no permeses.

Comentaris

Trending