Més traçabilitat de les armes, més seguretat, més control i adaptació a la normativa internacional i europea. Aquests són els objectius principals amb els quals l’executiu ha treballat per substituir el decret de veguers del 1989 que regulava la tinença d’armes i que dimecres passat el consell de ministres va aprovar. Entre les novetats més destacades hi ha la creació d’un registre integrat d’ames que estarà adscrit al Cos de Policia.
Com a exemple, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ha indicat que “en el cas d’un atemptat terrorista, es podrà saber si aquesta arma ha estat venuda al país i amb quines condicions s'ha fet”. D’aquesta manera, tots aquells que tenen armes, com caçadors, esportistes de tir o els cossos especials, policia i duaners, hauran de registrar-les “de forma imperativa”, ha assenyalat Rossell.
Un text legislatiu de 107 articles on també es fixa les condicions d'explotació d'armeries, tallers de reparació d'armes, camps i galeries de tir, que hauran d'estar autoritzats pel director de la policia, entre altres aspectes. En aquest sentit, el secretari d’Estat de Justícia i Interior, Joan León, ha puntualitzat que també es classifica les armes, en funció de si es tracta de prohibides, reglamentades o de reglamentades el port de les quals està prohibit, l’exportació i el trànsit de les armes, les transaccions tant pel que fa a les compravendes efectuades per establiments autoritzats com entre particulars i el règim de permisos d’armes.
En matèria de seguretat també s'especifica com s'han de guardar. Sobre aquest punt, en tots els establiments i els domicilis particulars en els quals estigui autoritzada la conservació d'armes, aquestes han de guardar-se sempre descarregades; d'una en els que estigui autoritzada la conservació de més de 3 i menys de 17 armes de foc curtes, aquestes i la munició han de guardar-se en una caixa forta, mentre els que, en els casos de 17 o més, han de reunir les mateixes normes de seguretat contra els furts i els robatoris que les armeries.
Un reglament que sortirà publicat demà al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) i que entrarà en vigor en dos mesos. A partir d’aquí, tindran un any per adaptar-se al nou reglament. Qui no ho faci, hi ha previstes sancions en funció de l’incompliment i que pot ser “molt greu, greu o lleu”.
Comentaris (1)