Més control i traçabilitat a les armes amb el nou reglament

El nou text legislatiu substitueix un decret de veguers del 1989 amb l'objectiu d'actualitzar-la i posar-la en sintonia amb la normativa internacional

Rossell i León en la roda de premsa de presentació del nou reglament d'armes.
Rossell i León en la roda de premsa de presentació del nou reglament d'armes.

La tinença d'armes té un nou text legislatiu que substitueix els de veguers del 1989. Un nou reglament amb el qual es vol dotar de més traçabilitat les armes que hi ha al país, així com un major control i adaptar el text a la normativa internacional, i que partirà amb un registre integrat d'ames, obligatori per a tothom. També es regula les armeries i els camps de tirs. Tots ells tindran un any per adaptar-se a la nova normativa.

Més traçabilitat de les armes, més seguretat, més control i adaptació a la normativa internacional i europea. Aquests són els objectius principals amb els quals l’executiu ha treballat per substituir el decret de veguers del 1989 que regulava la tinença d’armes i que dimecres passat el consell de ministres va aprovar. Entre les novetats més destacades hi ha la creació d’un registre integrat d’ames que estarà adscrit al Cos de Policia.

Com a exemple, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ha indicat que “en el cas d’un atemptat terrorista, es podrà saber si aquesta arma ha estat venuda al país i amb quines condicions s'ha fet”. D’aquesta manera, tots aquells que tenen armes, com caçadors, esportistes de tir o els cossos especials, policia i duaners, hauran de registrar-les “de forma imperativa”, ha assenyalat Rossell.

Un text legislatiu de 107 articles on també es fixa les condicions d'explotació d'armeries, tallers de reparació d'armes, camps i galeries de tir, que hauran d'estar autoritzats pel director de la policia, entre altres aspectes. En aquest sentit, el secretari d’Estat de Justícia i Interior, Joan León, ha puntualitzat que també es classifica les armes, en funció de si es tracta de prohibides, reglamentades o de reglamentades el port de les quals està prohibit, l’exportació i el trànsit de les armes, les transaccions tant pel que fa a les compravendes efectuades per establiments autoritzats com entre particulars i el règim de permisos d’armes.

En matèria de seguretat també s'especifica com s'han de guardar. Sobre aquest punt, en tots els establiments i els domicilis particulars en els quals estigui autoritzada la conservació d'armes, aquestes han de guardar-se sempre descarregades; d'una en els que estigui autoritzada la conservació de més de 3 i menys de 17 armes de foc curtes, aquestes i la munició han de guardar-se en una caixa forta, mentre els que, en els casos de 17 o més, han de reunir les mateixes normes de seguretat contra els furts i els robatoris que les armeries.

Un reglament que sortirà publicat demà al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) i que entrarà en vigor en dos mesos. A partir d’aquí, tindran un any per adaptar-se al nou reglament. Qui no ho faci, hi ha previstes sancions en funció de l’incompliment i que pot ser “molt greu, greu o lleu”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending