Connexió ferroviària a llarg termini i aeroport intern pràcticament descartat

Espot anuncia que s’està treballant en un estudi per fer arribar el tren a Andorra per presentar al Banc Europeu d’Inversions

Un tren de Ferrocarrils de la Generalitat amb publicitat del Pirineu.
Un tren de Ferrocarrils de la Generalitat amb publicitat del Pirineu.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha assegurat aquest dilluns que “estem valorant presentar un projecte a llarg termini” davant del Banc Europeu d’Inversions (BEI) de connexió ferroviària. En qualsevol cas, el tren és -juntament amb el transport per cable, al qual obertament no s’hi ha referit- l’alternativa sostenible interna, ja que el mandatari governamental ha descartat pràcticament del tot l’aeroport nacional.

Espot s’ha referit a l’enllaç de tren, a un projecte sobre el qual ha donat poques pistes més, durant un acte sobre la negociació de l’acord amb la Unió Europea (UE) i els joves que s’ha fet al centre de Formació Professional (FP) d’Aixovall. A preguntes de l’Altaveu, el mandatari governamental ha deixat clar que el projecte que es valora és molt incipient i embrionari. I que fa part, o ho farà en el futur, arran dels treballs que s’estan fent per integrar-se al BEI.

Més clar ha estat Espot en matèria aeronàutica. El màxim responsable de l’executiu s’ha posicionat molt clarament en relació amb un eventual aeroport en territori andorrà. “Jo ho veig molt complicat mediambiental o orogràficament”. I hi ha afegit que “no hem de fer volar coloms” per seguidament assegurar que “no dic que no, jo no el veig”, en referència a un espai viable on col·locar l’aeroport. Espot, que s’ha mostrat partidari de “potenciar altres mitjans de transport sostenible dins del país”, ha deixat clar que el que cal és apostar per l’aeroport d’Andorra-la Seu, “que el tenim a deu quilòmetres i si cal invertir-hi més, hi invertirem”.

L’ANUNCI CATALÀ

La connexió ferroviària, a poc a poc, sembla cada vegada més a prop. L’anunci fet la setmana passada per la Generalitat sobre l’impuls d’un estudi per comprovar la viabilitat d’una línia de tren que enllaci Andorra amb la Seu d’Urgell i Alp i, ja des d’allà, a Barcelona, ha estat molt ben rebut pel Govern tot i que al mateix Espot ha admès no tenir-ne un coneixement formal oficial.

Ara bé, el ministre portaveu, Eric Jover, el considera “positiu” tot recordant que en el futur Andorra necessita millorar l’accessibilitat al país. I el ferrocarril pot ser una molt bona opció. Tot i això, ha volgut mostrar-se prudent a l’hora de recordar que “és un pas preliminar”.

El projecte enllaçaria Andorra amb l'actual línia de rodalies que arriba a Puigcerdà.

Relacionat

La Generalitat avalua la viabilitat d’una línia de tren entre Andorra i la Seu i fins a Alp

De fet, un informe del Fons Monetari Internacional que s’ha presentat aquest dilluns també remarca que un dels punts a millorar per al Principat és la seva comunicació a l’exterior. I, per això, es veu amb bons ulls el treball impulsat des del govern català. “Tot el que sigui fer bullir l’olla en tema de connexions ferroviàries i d’accés a Andorra és positiu. Que hi hagi aquestes iniciatives per valorar la viabilitat d’aquest projecte és bo”, ha comentat Jover.

El ministre de Finances ha remarcat que “el futur passa per incrementar les vies d’accés”. I en aquesta fita, defensa, el tren té “importants elements de sostenibilitat associats”. També, remarca, aportaria un segon avantatge: “Ens permetria fer venir mercaderies”. Jover, però, ha volgut ser prudent. De moment, ha recordat, tot just s’ha licitat un estudi per veure la viabilitat del projecte. “Entenc que només és un pas preliminar”, ha manifestat.

Comentaris (4)

Trending