IBM França va declarar SPAI aliat exclusiu un diumenge

La còpia de la carta signada pel director regional de la multinacional informàtica que s’inclou al dossier sobre les controvertides adjudicacions de la ‘Martí connection’ està data al 7 de gener

-
-
IBM França-Sud va declarar l’empresa andorrana Societat de Programació i Anàlisis Informàtiques (SPAI) ‘partner’ exclusiu un diumenge. Aquesta és una de les moltes qüestions que trontollen en el marc de les diverses adjudicacions del manteniment informàtic que el Govern ha fet els darrers anys a la societat de la qual n’és l’administrador únic el germà del màxim responsable de l’executiu, Toni Martí. Les controvertides contractacions han estat objecte de control parlamentari aquest dijous. I el conseller general liberal Ferran Costa ha posat sobre la taula un seguit d’anomalies sobre les quals l’executiu no ha sabut donar resposta.

D’entrada, li ha tocat a la ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, parar el cop. Costa ha demanat inicialment sobre l’adjudicació més recent, la d’aquest 2018. I sobre què motivava una urgència que, a parer del parlamentari liberal, l’únic que denotava era “manca de previsió”. Descarrega ha mirat de capejar el petit temporal inicial amb una resposta que ja duia escrita i en què justificava el procediment d’urgència en no haver pogut fer abans l’adjudicació per manca de pressupost. També ha argumentat que la contractació era per via directa perquè SPAI era l’única empresa capacitada per fer els treballs en virtut de l’exclusivitat atorgada per IBM.

La polèmica per les contractacions del manteniment dels ordinadors de Govern arriba al Consell i el parlamentari liberal Ferran Costa posa sobre la taula tot d’anomalies que queden sense resposta

Segons ha pogut saber l’Altaveu, però, de manera aparentment sorprenent, no va ser fins al gener passat, curiosament, una vegada ja vençut l’anterior contracte, que IBM TSS France-Sud va catalogar d’aliat exclusiu SPAI. Fins llavors i des del 2014, l’empresa andorrana era ‘partner’ privilegiat. Sense cap canvi en la relació entre les dues firmes, SPAI es guanya una suposada exclusivitat fa ben poc “per a la realització a Andorra de les operacions tècniques de manteniment sota la responsabilitat d’IBM TSS”.

Curiositat o no, la còpia de la carta firmada pel director de l’agència regional d’IBM França, amb seu a Montpeller, Sébastien Pois, està datada el 7 de gener del 2018. No és gaire complicat acudir a un calendari i veure que aquest dia era un diumenge. Just l’endemà de Reis, un fet, aquest darrer, no significatiu en el cas francès. La còpia de la carta està inclosa en tot el dossier que el Govern va portar per iniciativa pròpia al Consell General i, també, a la fiscalia. La documentació, com ha lamentat el conseller Ferran Costa, està “mal presentada, és parcial i, en moltes ocasions, es fa il·legible”.

Costa s’ha centrat d’entrada amb l’adjudicació del 2018, per criticar la manca de previsió governamental. A més, l’adjudicació que es va acordar el passat 24 de gener es va fer en base a un pressupost que SPAI havia presentat el 29 de gener del 2016. En aquesta ocasió, ni s’actualitza el pressupost ni se’n demana cap altre a cap més empresa. A més, quan SPAI va emetre aquell pressupost vàlid per un període de cinc exercicis no era soci exclusiu d’IBM. En canvi, el muntant que rep aquest 2018 (més de 110.000 euros, és molt considerable, i força superior a la d’altres exercicis, un fet que ha posat també de relleu el conseller socialdemòcrata Pere López).

Una vegada explicada i debatuda la contractació del 2018, Ferran Costa ha focalitzat el seu interès en l’adjudicació del 2016. El Govern, ha explicat el parlamentari, va pretendre primer adjudicar el manteniment del programari i el maquinari tot junt. Però contracta sols el manteniment de hardware per evitar un impacte econòmic perjudicial per al Govern (un sobrecost) i per tenir temps a solucionar un error detectat al plec de bases. Les tasques sobre el maquinari es contracten a SPAI. Temps després, ha posat de relleu Costa, també se li adjudica el manteniment de programari sense que aporti cap nou pressupost i per un preu superior al que havia plantejat l’altre licitant.

Sobre aquesta qüestió Descarrega ja no ha pogut respondre. La ministra s’ha aferrat a partir d’aquí a un “no tinc més detalls” per sortir per la tangent de qualsevol cosa que plantejava el conseller liberal. La titular de Funció Pública ha arribat a oferir al parlamentari que se li faria arribar tota la documentació necessària, fet que ha portat Costa a lamentar-se per no saber on més acudir per rebre explicacions atès que se suposa que el dossier aportat pel Govern al Consell General i a la fiscalia incloïa tots els detalls escaients.

El màxim responsable de l’executiu afirma que ha sabut que “aquest afer està judicialitzat” i que “jo sóc el primer interessat que la fiscalia faci la seva feina i s’aclareixin els dubtes”

I ha estat aquí quan Toni Martí, visiblement incòmode tot i agrair el to emprat per Ferran Costa, que en cap moment ha fet referència als vincles entre SPAI i el cap de Govern tot i referir-se a les qüestions d’ordre ètic i estètic, ha pres la paraula per intentar capejar el temporal que ara sí semblava ja més evident. “Es farà tot públic. Desitjo obertament transparència, desitjo que la fiscalia aclareixi tots els dubtes”, ha afirmat el màxim responsable governamental després d’afirmar que “he sabut que aquest afer està judicialitzat”.

El mandatari governamental, que s’ha vantat d’entrada d’haver posat a disposició dels consellers tota la informació necessària per iniciativa pròpia i que ha assegurat que es trametrà al Pere López la documentació que va sol·licitar relativa a l’adjudicació del 2018 tal i com el conseller del PS ha recordat que el Govern li devia, ha assegurat que “jo sóc el primer interessat en què la fiscalia faci la seva feina”. I lamentant els dubtes que la ministra no podia aclarir, i ja visiblement més nerviós, ha garantit que “es farà tot públic”.

Documents

Etiquetes

Comentaris

Trending