Govern projecta un edifici de 44 habitatges i un aparcament de mig miler de places a tocar de Jovial

Espot i Marsol signen un protocol d’acord, una declaració d’intencions, per a la cessió d’un terreny comunal de gairebé 3.000 metres quadrats resultants del pla parcial de la Borda Nova

-
-
El Govern projecta construir un edifici de 44 habitatges, d’ús social o a preus de lloguer assequible, en un terreny de prop de 3.000 metres quadrats que el comú d’Andorra la Vella té en titularitat en el marc del desenvolupament del pla parcial de la Borda Nova i que cedirà a l’administració central. L’immoble hauria de poder ser una realitat entre el 2022 i el 2023. El projecte, almenys en una primera fase, hauria d’anar acompanyat de la construcció d’un gran aparcament vertical que podria contenir unes 500 places.

El cap de Govern, Xavier Espot, i la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, han signat aquest matí a tocar de l’espai que hauria d’acollir el projecte, entre Jovial i la nau d’Andbus, entre Terra Vella i la Borda Nova, un protocol d’acord, una declaració d’intencions, com l’ha descrit Espot, que ha de derivar en un conveni entre totes dues parts. En tres mesos s’hauria d’aprovar la declaració d’interès nacional del projecte per tal d’accelerar-ne tots els tràmits. En una segona fase es podria arribar a construir un altre bloc d’habitatges amb una seixantena de pisos més.

Espot i Marsol, acompanyats del ministre d’Afers Socials i el d’Ordenament, Víctor Filloy i Jordi Torres, respectivament; i del cònsol menor i la consellera de Socials, David Astrié i Meritxell Pujol, han escenificat l’acord, sobre el qual més enllà de l’objectiu inicial queden molts detalls, gairebé tots, per definir. Així, quants pisos seran de naturalesa social, és a dir, per a persones sense cap recurs, i quants d’arrendament assequible. També cal veure si executarà el projecte directament el Govern o es farà a través del fons públic-privat que tutelarà el futur Institut nacional de l’Habitatge. La planta baixa de l’edifici projectat serà destinada a usos comunals.

Espot defineix la cessió per part del comú de la capital com "un acte de generositat" i llança un dard enverinat a Escaldes

El màxim responsable de l’executiu ha descrit com “un acte de generositat del comú d’Andorra la Vella i la seva cònsol” la cessió acordada del terreny, que presenta un fort desnivell però el desmuntatge del qual és d’un cost assumible. Mentre no es desenvolupi la segona fase del projecte, la del segon edifici, l’espai es destinarà a zona verda, fet que permetrà donar “un respir als veïns d’aquest barri”, ha remarcat Marsol, que ha afirmat que el projecte permetrà “ordenar un barri i una zona que es veurà millorada”.

Hores d’ara no se sap quines condicions es demanaran per poder accedir als esmentats habitatges. De fet fins que no es decideixin quants pisos seran de naturalesa social i quants es destinaran a lloguer assequible no es podrà prendre cap decisió. Això més enllà de la posada en marxa de l’Institut nacional de l’Habitatge que haurà de treballar en la confecció de llindars de referència. Espot ha afirmat que s’haurà d’anar “cas per cas”.

El cap de Govern ha assegurat que voldrien repetir la iniciativa que tot just ara es posa en marxa en altres indrets del Principat, però que “requereix la bona predisposició de les dues parts”. I en aquest sentit, ha llançat un dard enverinat cap al comú d’Escaldes i, en conseqüència, cap al Partit Socialdemòcrata (PS): “En altres parròquies, on s’han omplert la boca amb l’habitatge social, encara estem a l’expectativa” que es posi sobre la taula alguna proposta de terreny on poder desenvolupar projectes similars al que es preveu a tocar de Jovial.

Comentaris (3)

Trending