Govern comunica a l’FMI “la voluntat d’Andorra” d’ingressar-hi

Cinca és a Washington per tractar l’entrada del Principat a l’organització que supervisa el sistema financer global i en algunes setmanes l’executiu formalitzarà la petició d’incorporació

-
-
Andorra demanarà en qüestió de setmanes al Fons Monetari Internacional (FMI) poder ingressar a aquest organisme de supervisió financera global. Una vegada es faci la sol·licitud formal el procés pot trigar un any. Per acabar de lligar els detalls i tot allò que cal per accedir a la institució, el ministre de Finances, Jordi Cinca, s'ha traslladat a Washington acompanyat de la secretaria d'Estat de Relacions Exteriors Financers, Clàudia Cornella.

El Govern té decidit incorporar Andorra al Fons Monetari Internacional (FMI) i en les properes setmanes presentarà la sol·licitud formal d’ingrés. Una vegada es faci aquest pas, el procés pot durar ben bé un any abans no s’acabi duent a terme la incorporació definitiva. Entrar al FMI li costarà al Principat no menys de 30 milions d’euros. L’executiu considera que entrar a l’organisme financer internacional donaria una major solvència i prestigi a la plaça financera andorrana i al conjunt del país.

Cinca amb el responsable de nous ingressos de l'FMI, Tom R. Rumbough. FOTO: SFGA

 

El ministre d’Afers Socials, Interior i Justícia, Xavier Espot, que aquest dimecres ha exercit de portaveu governamental en substitució del titular del lloc, el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha explicat que justament aquest es troba, juntament amb la secretària d’Estat de Relacions Exteriors Financeres, Clàudia Cornella, als Estats Units per parlar amb responsables de l’FMI i “donar continuïtat” a les converses i contactes duts a terme fins ara. El titular de Finances s'ha trobat amb el secretari responsable de nous ingressos de l'FMI, Tom R. Rumbough. Cinca i Cornella també han estat a la seu del Banc Mundial a Washington.

L'entrada a l'ens no costarà menys de 30 milions d'euros, però l'executiu creu que aportarà "una major estabilitat" a la plaça financera

Espot ha explicat que la visita a l’FMI permet una major “aproximació” a l’organisme internacional, l’ingrés al qual “pot oferir una major estabilitat” financera. El ministre ha deixat clar que no s’ha formalitzat la sol·licitud d’ingrés -la reunió dels dirigents andorrans amb els de l’FMI també hauria servit per aclarir quina documentació és necessària i quins passos cal seguir- però que “sí que ha estat una trobada per exposar la voluntat d’Andorra de fer aquest pas decisiu”.

Durant la setmana que ve el Govern té la intenció de completar tots els requisits burocràtics i documentals i en dies successius o setmanes ja es presentarà la sol·licitud formal. A partir d’aquí, el procés d’ingrés pot durar un any, segons que haurien sabut Cinca i Cornella aquests dies a Washington. Espot ha recordat que de l’FMI en formen part 189 estats, alguns dels quals amb unes característiques, per mida, similars a les d’Andorra.


Connexió heliport-aeroport del Prat

El ministre d'Economia i Competitivitat, Gilbert Saboya, es va reunir dimarts amb el responsable d'AENA, Jaime García Legaz, per demanar-li quines possibilitats hi hauria perquè el futur heliport nacional d'Andorra pugui connectar amb l'aeroport del Prat. De moment, el primer que hi hauria d'haver és heliport. El ministre portaveu d'aquest dimecres, Xavier Espot, ha deixat entreveure que properament hi haurà novetats positives en relació als vols instrumentals a l'aeroport d'Andorra-la Seu d'Urgell.


Metge referent abans de l'estiu

El ministre de Salut, Carles Àlvarez, ha assegurat que abans de l'estiu és possible que es posi en marxa el metge referent, el que en altres països es coneix com a metge de capçalera. Àlvarez ha fet aquestes explicacions, no gaire convincents, en el marc de la presentació d'una nova normativa sobre la legionel·losi. En concret, el titular de Salut ha assegurat que aquesta figura ja es podrà "visualitzar". També ha assegurat que els "principis bàsics" de la reforma sanitària també seran una realitat durant aquesta legislatura. Això sí, a nivell intern, de portes endins. Àlvarez s'ha referit al relleu del doctor Josep Gómez Jiménez de la direcció d'Urgències, dels psicòlegs i del plec de bases per al futur servei d'oncologia. Però no ha aclarit res de res.


 

Comentaris

Trending