Govern atribueix al “factor sort” els brots de coronavirus al Cedre i Salita

Filloy i Benazet defensen que els contagis no són fruit de “mancances” en l’aplicació dels protocols que, afirmen, es van aplicar “amb el rigor que calia”

-
-

El Govern entén que els brots de coronavirus a les residències del Cedre i Salita, que ha estat la causa de la majoria de víctimes mortals provocades per la Covid-19 a Andorra, no són fruit de “mancances” en l’aplicació dels protocols dissenyats per protegir els espais. Tant el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, com el d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, han defensat que aquests “s’han aplicat amb rigor” i que, en tot cas, han atribuït les situacions a “un factor sort” -o potser, millor dit, de mala sort-. Malgrat això, Filloy ha avançat que es treballarà per avaluar quin ha de ser el model d’aquests centres de cara al futur.

Aquestes dues residències -a les altres dues del país (Clara Rabassa i Sant Vicenç d’Enclar) no hi ha hagut cap cas- l’epidèmia del coronavirus ha fet estralls. Pel que fa al Cedre, 17 de les 37 víctimes mortals registrades durant la crisi sanitària eren usuaris i Salita ha perdut cinc residents més. De fet, a les plantes habilitades al centre públic per atendre els padrins que han donat positiu encara hi ha 35 malalts. Xifres, per tant, importants i preocupants.

Malgrat aquesta valoració, Filloy avança que la COVAS avaluarà possibles canvis en el model futur dels centres sociosanitaris

Malgrat aquestes dades, Filloy ha assegurat que “no hem detectat mancances que hagi provocat l’expansió del virus a cap de les residències”. Per tant, ha considerat que els brots de Covid-19 són “difícils d’explicar” i ha remarcat que “ha passat a tot arreu”. Al seu entendre, “no hi ha hagut deixadesa” sinó que “s’han aplicat els protocols amb el rigor que calia”.

De forma similar s’ha expressat Benazet, que també ha recorregut a l’argument que la situació no és exclusiva d’Andorra. “A molts països el virus ha entrat en centres sociosanitaris” ha recordat, tot apuntant que “sempre hi ha el factor sort que juga un paper”. I la fortuna, en els casos del Cedre i de Salita, s’hauria posat a la contra en dos aspectes. Primer, en el fet que “els equips de protecció no són una garantia al 100%”. I, segon, en el fet que a tots dos centres, després de detectat els brots, es van fer proves a personal i usuaris i es va descobrir que dos professionals, un a cada instal·lació, eren portadors sans. “Ells seguien els protocols de protecció, però no és impossible que el virus es pugui transmetre”, ha apuntat.

I, malgrat aquestes valoracions, Filloy ha reconegut que caldrà “reflexionar” sobre el que ha passat. De fet, ha explicat que “demà tenim una primera reunió de la Comissió de Valoració Sociosanitària (COVAS) i hem de començar a treballar en quin ha de ser rel model de centre de dia i de residència” de cara al futur.

Pel que fa a les dades, els usuaris del Cedre, actualment hi ha 24 aïllats a la planta específica per a malalts de coronavirus i 3 més a l’hospital. 40 més estan a les altres ales de la residència mentre que 21 han marxat a casa dels seus familiars i 38 han estat derivats a l’hotel Fènix. Pel que fa als de Salita, hi ha 19 al Cedre, 17 al domicili de parents i 14 a l’hotel. 84 s’han quedat al centre.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending