Funció Pública proposa un increment del 5% en el preu de les hores extraordinàries que facin els treballadors públics

Els sindicats de l’administració reben positivament l’oferiment però s’indignen en ‘descobrir’ que era una demanda unilateral d’un dels col·lectius sindicals dels bombers

Una anterior reunió entre responsables del ministeri de Funció Pública i representants sindicals de l'administració.
Una anterior reunió entre responsables del ministeri de Funció Pública i representants sindicals de l'administració.
Satisfets per la mesura. Indignats per on ve. Aquest podria ser un sintètic resum del sentiment amb què han acabat la majoria de representants sindicals la reunió a la qual els havia convocat la ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, per aquest matí. El departament ministerial ha proposat un increment del 5% en el preu de les hores extraordinàries que facin els treballadors públics. El malestar ha vingut quan a Descarrega se li ha escapat que la proposta venia a tomb d’una petició unilateral formalitzada pel president de l’Associació de Bombers (ABA), Joan Torra.

La majoria d’organitzacions sindicals de l’administració estan farts dels flirtejos de Torra amb els dirigents de l’administració. Farts, per exemple, que l’administració no exigeixi a l’ABA la documentació que acrediti que està al dia de les normatives reguladores dels sindicats. Vaja, que l’administració no permeti aclarir si l’ABA compleix la llei o, com temen la resta de sindicats, no la compleix. Les fonts consultades admeten que la proposta que Funció Pública ha posat aquest divendres sobre la taula afavoreix tot el col·lectiu i és de celebrar. Però, en canvi, tot sovint veuen que l’ABA sols lluita per qüestions no ja sectorials sinó, fins i tot, unipersonals.

Lamenten molts dels sindicats de l’administració que les seves reclamacions no passen ni el primer filtre de Funció Pública encara que puguin beneficiar el conjunt dels treballadors i, en canvi, que les peticions de l’ABA s’atenguin per poc que es pugui. A Descarrega se li hauria escapat aquest matí un “quan el Joan ens va fer la petició ens va semblar raonable” i, després, la resta de persones presents a la trobada han entès la raó de ser de la convocatòria i la celeritat amb la qual s’ha acordat la mesura, que s’haurà de transposar al reglament de compensacions molt recentment modificat.

La petició acceptada no fa res més que equiparar el que s’aplica als funcionaris amb allò que estableix la nova Llei de relacions laborals. En resum, i en relació amb els empleats públics, les hores extraordinàries tindran un suplement que passa del 35 al 40% en el cas de les diürnes i que s’incrementa del 55 al 60% en aquelles hores treballades de més de nit o en caps de setmana o dies festius. La mesura, proposada per Funció Pública i acceptada pels sindicats, s’haurà de veure reflectida, com s’ha dit, al reglament que defineix les compensacions.

És clar, però, que al final del camí, és el màxim responsable de cada departament de l’administració qui pot acabar decidint que l’hora extra sigui abonada en diner en efectiu o que, en canvi, en lloc de pagar-se, s’imposi la recuperació, seguint també els barems establerts. Caldrà veure, asseguren les fonts, si a partir d’ara es compensen menys hores extraordinàries amb diners i s’estableix que es recuperin més amb descansos posteriors.

Comentaris (7)

Trending