De fet, el Tribunal de Comptes ja advertit el Govern que s’han d’adoptar els mecanismes adients per frenar la prescripció. I ha deixat clar que aquesta manca d’observança, aquesta deixadesa en la gestió tributària, vaja, pot acabar comportant responsabilitats, perquè no deixen de ser diners públics els que es deixen perdre, els que se’n van a la bassa. Alhora, han reconegut diverses fonts, el Govern hauria de reformular cada any les liquidacions pressupostàries i restar dels superàvits, quan n’hi ha hagut, els diners que han prescrit en cada exercici. Potser el vaixell no aniria tant tant en popa.
Del deute tributari prescrit 35,3 milions d’euros corresponen als conceptes de taxa d’activitats econòmiques, taxa de vehicles i l’impost de servei indirecte (ISI)
Però el que és incomprensible, indiquen les fonts consultades, és que any rere any s’incrementin, i de manera molt destacada, els milions d’euros en tributs deguts que acaben prescrivint. Segons la informació facilitada al Tribunal de Comptes per tal d’analitzar l’exercici 2023, “el Govern quantifica el deute tributari, a 31 de desembre de 2023 que ha prescrit a 1 d’abril de 2025, en 46 milions d’euros, el que suposa un increment de 3 milions d’euros en relació al deute tributari que estava prescrit a 31 de desembre de 2022”.
De la xifra esmentada, dos milions d’euros corresponen a l’IGI. “Del deute tributari prescrit 35,3 milions d’euros corresponen als conceptes de taxa d’activitats econòmiques, taxa de vehicles i l’impost de servei indirecte (ISI). Així mateix, del deute tributari prescrit, 34,8 milions d’euros són de deutes anteriors a l’entrada en vigor de la Llei de bases de l’ordenament tributari (LBOT) i nou milions d’euros corresponen a deutes que es van portar a la Batllia.”
I LA FISCALIA?
En aquest punt, l’ens fiscalitzador recorda que “el Govern ha d’aplicar la prescripció d’ofici, mitjançant resolució de l’òrgan competent”. I en aquest sentit, deixa clar que “la prescripció d’un deute podria donar lloc a l’exigència de responsabilitats pel perjudici patrimonial causat a la tresoreria del Govern”, com estableix la legislació en matèria de finances públiques. En aquest sentit, les fonts consultades han indicat que caldria que la fiscalia entrés a analitzar de qui és la responsabilitat de la prescripció.
“L’increment del deute tributari prescrit indicat anteriorment posa de manifest la necessitat de reforçar els procediments de gestió de cobrament dels deutes tributaris per tal de realitzar les actuacions que interrompen el període de prescripció”
És a dir, determinar a quin nivell de la cadena es pot imputar la deixadesa que fa que no s’aturi la prescripció, perquè l’administració està obligada a adoptar tots els mecanismes escaients per tal de recuperar l’absoluta totalitat dels deutes que té la ciutadania -siguin persones físiques o jurídiques- contrets amb ella. Perquè, segons el Tribunal de Comptes, “l’increment del deute tributari prescrit indicat anteriorment posa de manifest la necessitat de reforçar els procediments de gestió de cobrament dels deutes tributaris per tal de realitzar les actuacions que interrompen el període de prescripció”.
I és que es recorda que atenent el marc legal actual, “el Govern ha de declarar extingit, qualsevol dret de cobrament tributari a favor seu, en el cas d’insolvència provada, total o parcial, dels obligats tributaris”. No obstant això, “els mateixos obligats tributaris poden ser rehabilitats dins del termini de prescripció. Un cop vençut el termini de prescripció sense que s’hagi procedit a la rehabilitació esmentada, l’administració ha de declarar definitivament extingits els crèdits afectats”.
D’acord amb l’esmentat anteriorment, “l’òrgan competent corresponent hauria d’adoptar les resolucions per tal de declarar la prescripció dels deutes prescrits o la insolvència dels obligats tributaris i regularitzar els saldos comptables que corresponguin”. És a dir, posar ordre. Un ordre, però, que caldria que arribés abans i no es produís el degoteig constant d’euros i euros que ‘moren’, que prescriuen i que de forma definitiva l’administració ja no pot recuperar de cap de les maneres.
Comentaris (22)