“Què s’està amagant?”

Terceravia i PS clamen, un cop més, per la negativa de l’AREB a facilitar al Tribunal de Comptes els números de BPA i es pregunten si es vol ocultar alguna cosa

Josep Pintat, durant la seva intervenció al ple del Consell.
Josep Pintat, durant la seva intervenció al ple del Consell. TERCERAVIA

Els grups parlamentaris de l’oposició han posat, una altra vegada, el dit a la nafra i han carregat contra l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) per la negativa a complir la llei i a fer entrega d’informació sobre Banca Privada d’Andorra (BPA) al Tribunal de Comptes. Des de Terceravia, Josep Pintat ha estat especialment dur i ha acusat directament Govern i l’entitat de voler “amagar” alguna cosa. Per la seva banda, el socialdemòcrata Joaquim Miró ha criticat la desobediència de l’Autoritat Financera (AFA) a l’hora d’aplicar la retallada salarial votada arran de l’esclat de la pandèmia.

La llarga sessió de Consell General d’aquest dijous ha tingut entre els seus punts de l’ordre del dia l’anàlisi i l’aprovació de les liquidacions de comptes de les diferents entitats del sector públic. I, sobretot, els informes de l’òrgan fiscalitzador. I aquest, ha recordat Pintat, fa anys que alerta del clar incompliment legal i dels riscos que suposa no poder accedir a la informació de BPA, intervinguda des del 2015. Davant aquesta situació, el líder de Terceravia ha remarcat que, segons la legislació vigent, “el Consell General ha d’instar els òrgans de l’administració a acceptar les recomanacions i a complir-les”.

I, en canvi, aquest any això no es farà. Només la seva formació i el PS han donat suport a les demandes del Tribunal de Comptes sobre l’AREB. La majoria s’hi ha desmarcat, malgrat la contundència amb la qual s’expressa l’entitat fiscalitzadora. “Ens diu que no tenir la informació és un clar obstacle per poder valorar els riscos que representa”, ha apuntat Pintat.

Rètol a la seu de l'AREB.

Relacionat

La majoria es desmarca de reclamar a l’AREB que faciliti els números de BPA al Tribunal de Comptes

I, davant això, s’ha fet diverses preguntes. Primer, “què ha fet el Consell per instar l’administració a complir les peticions?”. I, en segon i tercer lloc, s’ha qüestionat “per què es permet aquesta situació en detriment de la transparència” i “què s’està amagant”. A banda, des de Terceravia també s’ha posat en relleu que el Govern no està fent les provisions necessàries davant les causes obertes arran de la crisi BPA. I ha advertit que el mateix Tribunal també ha recriminat això. “Cal que ho facin”, ha exigit.  

Per la seva banda, des del PS Miró ha lamentat que “moltes entitats públiques incompleixen la llei de forma reiterada i, fins i tot, ‘passen’ de complir les reserves fetes pel Tribunal”, una situació que “no és normal”. Per això, s’ha mostrat partidari de dotar “de poder sancionador” l’òrgan fiscalitzador. Un exemple paradigmàtic d’aquesta denúncia el protagonitza l’AREB, amb els comptes de BPA. “Ja no sé quantes vegades li hem demanat al senyor Jover que es lliuressin; no ho diem nosaltres ni Terceravia; ho diu el Tribunal”, ha indicat.

Logotip de l'Autoritat Financera Andorrana (AFA).

Relacionat

L’AFA al·lega la seva “autonomia financera” per no aplicar la retallada salarial de la pandèmia

El conseller general socialdemòcrata també ha carregat contra l’AFA i el fet que no apliqués la llei de contenció de la despesa aprovada per la cambra arran de l’esclat de la pandèmia. “Les respostes que ens van donar demostren que van per lliure”, ha denunciat, per posteriorment preguntar-se “si no s’estan utilitzant recursos públics, per què estan fiscalitzats pel Tribunal de Comptes”.

Des de la majoria i Govern s’ha passat de puntetes pel punt crític dels informes de l’òrgan fiscalitzador. El demòcrata David Montané ni tan sols s’hi ha referit. Per a la seva banda, el ministre de Finances, Eric Jover, ha defensat que “hauríem de tenir una instància que ens permeti un arbitratge entre el Tribunal i la institució analitzada”, ja que “seria bo tenir un altre punt de vista”. Com a exemple ha volgut recordar que, durant molts anys, es va demanar a Govern que donés per perdut el préstec a l’AREB per gestionar la intervenció de BPA i, en canvi, ara s’han recuperat els diners gràcies a la venda de Vall Banc a Crèdit Andorrà. Sobre els comptes de l’antic banc s’ha limitat a dir que les argumentacions de l’agència “ens semblen sòlides” i que “la naturalesa jurídica no canvia pel fet de ser una entitat intervinguda” i, per tant, la seva informació “no ha de passar pel Tribunal”.

Comentaris (8)

Trending