Jover justifica l’absència reiterada d’Hinojosa al Consell General perquè estava amenaçat

El ministre de Finances explica obertament que el fins fa poc president de l’AREB va rebre “greus amenaces el 2019” que van obligar la policia a facilitar-li protecció “durant molt temps”

Albert Hinojosa durant una compareixença al Consell General el 2016.
Albert Hinojosa durant una compareixença al Consell General el 2016. CONSELL GENERAL

El ministre de Finances, Eric Jover, ha justificat aquest dijous, després de mesos i mesos que es reclamés la presència del president de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) davant el Consell General, que si Albert Hinojosa no va comparèixer davant la comissió legislativa de Pressupost i Finances ha estat perquè estava amenaçat i el propi Jover va decidir que el recentment dimitit alt funcionari “limités al màxim la seva exposició pública”.

El titular de Finances i portaveu del Govern ha assegurat davant el plenari del Consell General que el proper president o presidenta de l’AREB, “que no estarà amenaçat”, compareixerà davant la comissió legislativa pertinent tal i com la llei de l’AREB imposa. Les explicacions les ha donat Jover a preguntes del conseller general socialdemòcrata Quim Miró, que s’ha queixat de la manca de transparència de l’agència estatal en relació amb la resolució de Banca Privada d’Andorra (BPA). L’AREB mai no ha facilitat els comptes de BPA i Jover ha tornat a defensar que això és així perquè malgrat que l’agència sigui pública el banc continua sent privat.

Eric Jover ha defensat reiteradament “l’excel·lent feina” que ha fet i que està fent l’AREB. I ha destacat que les decisions judicials “validen els actes del president, de la resta de components i de l’equip tècnic”. En aquest sentit, el ministre ha recordat que fins ara s’han emès 134 sentències relatives a decisions adoptades per l’AREB -50 en primera instància i 84 en segona-, que sempre han acabat essent favorables a l’agència estatal.

Jover ha aprofitat la pregunta per ressaltar “l’excel·lència” de la feina feta per Hinojosa i ha recordat que ha renunciat a la plaça de funcionari “per raons personals”. Això no treu que hagi explicat que al seu dia, durant el 2019, Hinojosa va dimitir del seu càrrec a l’AREB, càrrec que ha mantingut en funcions fins ara ja que el Govern no ha trobat fins ara un relleu, tot i que ja llavors es va comprometre a trobar-li un recanvi que no ha arribat. La dimissió es va deure a “les amenaces a les quals la policia li va donar tota credibilitat” i que van fer que “durant molt temps” tota la seva família hagués de gaudir de protecció policial.

TENSIÓ

El debat sobre les dades relatives a BPA i a l’AREB s’ha emmarcat en un marc de tensió entre Jover i diversos dels membres del Partit Socialdemòcrata (PS). Fins a tres consellers diferents socialdemòcrates -Miró, però també Pere López i Jordi Font- han intervingut en el debat enganxant-se poc o molt amb Jover. També el conseller de Terceravia Josep Pintat ha participat del debat per assegurar-se que el Govern no té cap intenció de lliurar els comptes de BPA.

Eric Jover ha assegurat que la interpretació jurídica a la qual s’acullen els recomana no donar aquells comptes i així ho faran. Davant d’això, Pintat ha arribat a demanar-li al titular de Finances si és que el Govern està obligat el Consell General a portar el Govern a la Justícia per obtenir una informació que bona part de la cambra entén que ha de ser pública perquè BPA, ara mateix, està sent gestionada per l’administració.

Etiquetes

Comentaris (15)

Trending