Govern executa anticipadament els crèdits tous concedits a una setantena d’empreses

La xifra dels diners que s’han demanat retornar abans del previst per incompliments de les condicions dels préstecs ascendeix a 2,278 milions, però no s’especifica quina part s’ha recuperat i quina cau al sac dels impagaments

Una imatge metafòrica en relació als crèdits.
Una imatge metafòrica en relació als crèdits. ARXIU

Govern ha demanat l’execució anticipada de fins a 69 dels crèdits tous concedits en el marc dels programes extraordinaris d’avals que es va impulsar per ajudar el teixit econòmic a afrontar les conseqüències de la pandèmia de la Covid-19. En total, això suposa una xifra de 2,278 milions d’euros. La llista de societats a qui es va demanar el retorn dels diners abans del previst s’ha publicat aquest dimecres al BOPA, sense aclarir quines de les quantitats s’han recuperat i quines no.

Els dos programes es van impulsar el març i el maig del 2020. L’objectiu era facilitar liquiditat a les empreses més afectades pel confinament inicial arran de l’esclat de la crisi sanitària i, ja més endavant, per les fortes restriccions adoptades per contenir el coronavirus. En el seu dia, es van acabar concedint préstecs en condicions favorables per un valor de 154 milions d’euros.

Un dels aspectes que sempre ha aixecat polèmica és el fet que Govern mai ha volgut fer públic un llistat de les empreses beneficades. Només es donaran a conèixer en cas d’impagament o altres situacions. I això malgrat les contínues peticions que s’han fet des dels grups de l’oposició, principalment socialdemòcrates i Andorra Endavant.

Els programes establien en el seu dia la possibilitat de resoldre anticipadament els crèdits si hi havia algun incompliment en les condicions pactades. Entre els motius hi havia la cessació de pagaments, l’embargament judicial de béns a les empreses, el fet de detectar falsedats o incorreccions en la documentació entregada o el fet de repartir dividends mentre el préstec estigués vigent.

Ara, Govern ha fet públiques a quines societats s’ha exigit la resolució anticipada dels crèdits al llarg del 2022 i dels primers mesos del 2023. En total, el llistat recull 69 empreses, amb un import dels diners atorgats de 2,278 milions d’euros. La quantitat difereix segons cada negoci, però hi ha xifres relativament importants com els prop de 221.000 euros executats a GFS Grup SLU o els més de 180.000 a la Hispano Andorrana. Aquesta darrera companyia de busos, cal recordar, està en procés de fallida.

El que no s’especifica és quina part d’aquests diners han estat retornats correctament i quines acabaran suposant un impagament. Altaveu ha pogut constatar que hi ha algunes empreses que sí que van complir la petició i, per tant, no ha suposat cap pèrdua per a Govern, però no es dona la informació sobre totes. Sí que s’admet que hi ha casos de negocis que han fet fallida i, per tant, s’intentarà recuperar els diners via el concurs de creditors.

Comentaris (7)

Trending