Expulsada del sistema financer una auditora que feia pràctiques sense tenir-les autoritzades

La decisió adoptada per l’AFA és ferma i afecta tant a la societat Bilanz Audit, establerta a Escaldes encara que pràcticament desconeguda, i als seus dos suposats administradors

Les sancions les ha imposat l'AFA.
Les sancions les ha imposat l'AFA. Toni Solanelles

El supervisor financer ha ‘expulsat’ per sempre més de poder operar al Principat una auditora especialitzada en l’assessorament i consultoria fiscal i comptable que formalment estava establerta al país però de la qual ben pocs operadors del sistema financer i del sector de les consultores del país no en té cap referència. Bilanz Audit, que sí que té un major ressò a Barcelona, on s’hauria creat el 2011 amb el mateix objecte social amb el qual operava a Andorra, hauria dut a terme pràctiques per a les quals no estava autoritzada.

La resolució de l’Autoritat Financera (AFA) ja fa un temps que es va dictar i és ferma en l’àmbit administratiu, segons que ha sabut ara l’Altaveu. Això no treu que els responsables de la societat puguin adoptar les mesures jurisdiccionals que creguin escaients. De fet, no només ha estat expulsada la societat del sistema sinó també les dues persones que hi estaven íntimament lligades en la seva administració. Totes dues també figuren en el projecte empresarial espanyol. Una encara estaria involucrada en la societat i l’altra l’hauria deixat aparentment el 2020. Tots dos participen en altres companyies dedicades al mateix.

Les sancions són d’inhabilitació professional definitiva per a les persones físiques i jurídica i multes de 90.000 euros en els primers casos i de 150.000 en el segon

Tant els dos administradors com la societat han estat trobats responsables de l’incompliment intencionat de les normatives relatives a les operatives del sistema financer i en conseqüència han estat fortament sancionats en considerar-se la seva falta -que algunes fonts han assegurat que podria estar lligada al fet de gestionar patrimonis sense tenir la potestat de fer-ho- molt greu. En conseqüència, tant la societat com les dues persones físiques han estat inhabilitades de forma definitiva per poder exercir al Principat.

A la societat, que té el seu domicili social radicat en un pis de l’avinguda del Pessebre d’Escaldes, se l’imposa la sanció màxima, perquè a banda de la inhabilitació definitiva també se li ha fixat una multa de 150.000 euros, que és el màxim previst en la legislació que regula els requisits organitzatius i les condicions de funcionament de les entitats operatives del sistema financer, la protecció de l’inversor, l’abús de mercat, els acords de garantia financera i les operacions amb derivats extraborsaris i de finançament de valors.

Per als dos administradors la inhabilitació és la mateixa però es modula una mica la sanció pecuniària que, podent anar de 30.001 euros a 150.000 l’AFA la va establir en 90.000 euros. Com s’ha dit, la decisió és ferma en l’esfera administrativa però sempre hi ha el camí judicial eventualment a recórrer.

Comentaris

Trending