Una experta en màrqueting ex-directiva ‘peralbista’ de Crèdit Andorra presidirà l’AREB

El Govern tria Sílvia Cunill com a substituta d’Albert Hinojosa mentre que a proposta demòcrata i liberal, respectivament, s’avalen com a vocals del consell d’administració de l’AFA l’actuari Josep Capella i l’assessor empresarial i fiscalista Maanan Aouraghe

Sílvia Cunill.
Sílvia Cunill. arxiu

Una experta en màrqueting actualment consultora en matèria d’innovació que fins al final de l’etapa de Josep Peralba com a màxim responsable executiu de Crèdit Andorrà va ocupar diversos càrrecs de mitjana i alta direcció d’aquest banc, Sílvia Cunill, ha estat la triada pel Govern per presidir l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) en substitució d’Albert Hinojosa. Pel seu passat en la, fins ara, principal entitat bancària del país, la designació de Cunill serà controvertida.

L’elecció de Cunill -formada inicialment en matemàtiques- no és l’únic nomenament en matèria financera, bancària, que anuncia aquest dimecres l’executiu. A proposta de Demòcrates i Liberals, respectivament, també s’avalen els noms de Josep Capella i Maanan Aouraghe com a futurs -ho ha d’aprovar el Consell General, pas que no suposarà cap dificultat- membres del consell d’administració de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA).

Jover: “l’AREB ha de poder desenvolupar elements preventius perquè no haguem d’arribar a una situació de procés de resolució. I si s’hi arriba que sigui d’una manera el més ordenada possible”

En anunciar l’elecció de Cunill, el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, ha evitat referir-se al passat de la imminent nova presidenta de l’AREB a Crèdit Andorrà. Ha explicat que va exercir diverses funcions al sector bancari del país i ha explicat que ara és directora regional d’una associació internacional de bancs i asseguradores. En efecte, es tracta d’Efma, amb la qual Cunill ja havia mantingut relació quan era directora d’Innovació, Màrqueting i Nous Canals de Crèdit Andorrà. Aquest va ser el darrer càrrec de Cunill a l’entitat ara liderada per Xavier Cornella, que va desprendre’s de tots els dirigents més propers a Peralba quan aquest es va jubilar. Cunill, que també va ser directora de l’àrea de Banca Comercial de l’entitat verda va ser una de les damnificades. Ara exerceix de consultora en matèria d’innovació digital.

I Jover està convençut de la seva “capacitat per liderar una agència de resolució” que és “una institució que té un llarg recorregut”. El ministre, tot i recordar que l’agència va ser creada pel ‘cas BPA’, ha afirmat que en l’actualitat “ha de poder desenvolupar elements preventius perquè no haguem d’arribar a una situació de procés de resolució. I si s’hi arriba que sigui d’una manera el més ordenada possible”. Alhora ha agraït l’acte de responsabilitat de Cunill assumit el càrrec.

PRIMERES VEUS CRÍTIQUES

Només anunciar-se el nom de l’elegida, ja han començat a sonar les primeres veus crítiques. El fet que des de Prat de la Creu es primi sempre, o es tingui un tracte sovint preferencial a l’entorn de Crèdit Andorrà està esgotant la paciència de diferents sectors econòmics del Principat, més enllà ja del sector bancari. D’aquesta manera han reclamat tant de l’administració com de la pròpia designada una feina escrupolosament independent.

Més enllà del nomenament de Cunill, i tal i com ha avançat l’Altaveu, Jover ha confirmat la tria de Josep Capella i de Maanan Aouraghe per ocupar dues de les vocalies del consell d’administració de l’AFA, les dues que feia més temps que estaven en funcions. El nomenament d’Aouraghe estava cantat des de fa mesos sinó anys. Aquest assessor empresarial i fiscalista vinculat a Liberals d’Andorra, va deixar fa uns mesos el seu càrrec orgànic al partit -n’era el tresorer- perquè es pogués formalitzar la seva designació.

Josep Capella (esquerra) i Maanan Aouraghe.
Josep Capella (esquerra) i Maanan Aouraghe.

Però tot plegat s’ha retardat més perquè es volien fer dos nomenaments conjuntament i l’altre havia de ser, a proposta demòcrata, el de Meritxell Maestre. El seu càrrec a Credit Agricole, però, era del tot incompatible amb ser membre de l’òrgan rector del supervisor financer andorrà. Finalment s’ha anat a cercar un andorrà que viu i exerceix fora del país. Es tracta de l’actuari lligat a Sabadell Zurich Josep Capella. Economista, és membre del Col·legi d’Actuaris de Catalunya i especialista en gestió del risc assegurador.

El portaveu governamental ha destacat el currículum dels dos escollits, que “incrementen i milloren el nivell tècnic de la institució”, però ha remarcat especialment l’expertesa de Capella en matèria asseguradora atès que és “cada vegada una activitat més necessària”. Eric Jover, que ha advertit que el consell d’administració “no queda encara complert del tot” -David Cerqueda va saltar del consell d’administració a la direcció de l’AFA-, ha agraït també la tasca d’Areny i Casal, “dues persones que fa temps que estan en funcions i que han fet una tasca extremadament complexa”.

Etiquetes

Comentaris (19)

Trending