Detectats 158 bitllets i una moneda d’euro suposadament falsos durant el 2021

El nombre es manté força estable els darrers anys, sense que siguin especialment rellevants les falsificacions presumibles

Comentaris

Elements que permeten detectar falsificacions en bitllets.
Elements que permeten detectar falsificacions en bitllets. ARXIU

Una moneda d’euro, una de sola, i 158 bitllets de diferents valors. Són les que va rebre l’Autoritat Financera d’Andorra (AFA) com a presumiblement falsos. Són els euros que formalment les entitats operatives del sistema financer andorrà van detectar durant l’any passat. Fa o no fa, una quantitat similar a la del 2020. L’any de l’esclat de la pandèmia es van detectar sis monedes i 162 bitllets d’euro i un de dòlar americà.

Durant el procés de recopilació i anàlisi de les monedes i bitllets d’euro, es coopera amb l’Oficina Central Nacional de moneda falsa (OCN), designada a l’àrea de policia criminal del departament de policia del Principat d’Andorra. Aquesta cooperació ha permès a l’AFA durant el darrer exercici, per exemple, conèixer a través de l’OCN informació i/o aspectes relacionats amb l’aparició de noves falsificacions vinculades a bitllets de fantasia (‘movie money’). Aquesta informació és ràpidament compartida amb les entitats que manegen efectiu per tal que aquestes puguin adoptar les mesures i accions escaients en la lluita contra la falsificació de l’euro.

Més enllà de la localització dels euros falsificats, es fan diverses comprovacions i inspeccions a establiments i organismes que operen amb màquines que gestionen monedes o bitllets d’euro. Així, l’any passat es van dur a terme quatre inspeccions in situ a màquines de tractament de monedes d’euro a bancs i proveïdors d’efectiu (tres el 2020). I es van inspeccionar nou màquines de tractament de bitllets d’euros a cinc entitats que manegen efectiu (cap el 2020 atès que, en el context de la pandèmia mundial per la COVID-19, aquestes no es van considerar com a essencials durant el procés de revisió del programa d’examen supervisor).

Comentaris

Trending