Espot anuncia que les pensions pujaran entre 3 i 4 vegades l’IPC de cara al 2020

La Federació de Gent Gran insisteix a reclamar al Govern que el tercer pagador s’ampliï a tots els actes mèdics i l’executiu avança que ho estudiarà

Espot, amb el ministre Benazet i el president de la gent gran, Félix Zapatero.
Espot, amb el ministre Benazet i el president de la gent gran, Félix Zapatero.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat la intenció de tornar a revaloritzar de forma important les pensions, tan contributives com no contributives- de cara al 2020. Així ha avançat que les prestacions s’incrementaran entre tres i quatre vegades el que marqui l’índex de preus al consum (IPC). L’anunci l’ha fet en el marc de la Festa Magna, on des del col·lectiu de gent gran s’ha reivindicat la necessitat de disposar de règim de tercer pagador en tots els actes mèdics i no únicament en les visites als metges generalistes.

Al voltant de 450 padrins han participat presencialment a l’acte –que també s’ha pogut seguir, com a novetat, per via telemàtica, tant pel que fa a la missa a Meritxell com el berenar i ball posterior-. Davant de tots ells, Espot ha volgut remarcar la voluntat que el Govern té de “garantir el poder adquisitiu de la nostra gent gran” i, tot i que sense especificar una xifra en concret, sí que ha avançat que es vol donar continuïtat a “l’esforç significatiu” que ja es va fer a inicis d’any quan es va traslladar una pujada del 3,5% -l’IPC tot just va ser del 0,7%- a les pensions. Així, ha afirmat que “la intenció és que s’apliqui un increment que sigui de tres o quatre vegades el del cost de la vida”.

Tant Espot com el ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, han volgut defensar durant l’acte les polítiques centrades en la gent gran que es van encetar la passada legislatura i que continuaran aquesta. En aquest sentit, el cap de l’executiu ha assegurat que han representat “un pas endavant per al col·lectiu”.

Justament, el màxim representant dels padrins, Félix Zapatero, president de la Federació d’Associacions de Gent Gran, ha volgut remarcar que encara queden, al seu entendre, deures pendents en forma de dues reclamacions que ha considerat “prioritàries” i altres també importants. En el cas de les primeres, ha citat la necessitat d’ampliar el règim del tercer pagador a tots els actes mèdics, incloent visites a especialistes, proves i farmàcia. També ha remarcat que cal anar més lluny en els serveis de podologia. A banda, per a Zapatero també és important que “se’ns permeti participar en la comissió de la cartera de serveis i en l’elaboració de llei de reforma de la CASS”. Sobre aquest darrer punt, ha remarcat que “si hi ha un canvi en els percentatges de reemborsament, ens afectarà de forma important”.

Sobre la petició del servei de podologia, Filloy ha recordat que “ja hi ha padrins que disposen de dos tiquets l’any per a visites gratuïtes”. Amb relació amb el règim del tercer pagador, el ministre d’Afers Socials ha incidit en el fet que depèn sobretot del Salut però ha avançat que “ens reunirem i ho estudiarem”, tot assegurant que “em sembla interessant i no crec que estiguem lluny de poder-ho aconseguir, però encara li hem de fer una volta”.

Els assistents a la Festa escolten les paraules de Xavier Espot.
Els assistents a la Festa Magna escolten el discurs d'Espot | ALTAVEU

Comentaris (1)

Trending