Rubio, amb tres triples consecutius en el moment decisiu, acosta una mica més el MoraBanc a l’ACB

Els tricolors derroten el Palència (97-89) es posen líders però no aconsegueixen guanyar el basket-average tot i que ja depenen només d'ells per pujar

Andric i Schmidt lluiten per una pilota en presència de Micah al partit d'aquest dissabte. DANI SPEEDY

Només ha faltat la cirereta del basket-average per completar la festa tricolor però el MoraBanc ha donat un pas decisiu per tornar a l'ACB després de derrotar el Palència per ( 97 - 89). Els tricolors s'han posat líders per primer cop a la temporada i ja depenen només d'ells per aconseguir l'ascens. Queden 12 jornades per al final de la lliga. Natxo Lezkano ha qualificat l'arbitratge de nefast i desastrós. El partit ha tingut un protagonista inesperat: Juan Rubio.

Ningú havia dit que, tot el desig tricolor de derrotar la seva bèstia negra, que allò seria fàcil. L’inici així ho ha confirmat amb un 5-11, un Devin Schmidt endollat (8 punts) i Nacho Llovet amb tres personals, una d’elles una tècnica per protestar la simulació d’una falta d’un adversari.

Els canvis de Natxo Lezkano, amb la reaparició de Rafa Luz no servien per capgirar la situació i amb 5-14, el tècnic basc ha hagut d’aturar el partit amb un temps mort. En cinc minuts i mig, els tricolors havien anotat cinc punts. Andric, amb un triple i l’entrada del Palència en bonus a manca de quatre minuts (10-14) ha despertat el MoraBanc i al públic que gairebé omplia el pavelló.

El MoraBanc ha dominat clarament els rebots amb 41 per 25 del Zunder Palència

Del 5-14 s’ha passat al 12-14 amb una cosa tan senzilla com agafar el rebot defensiu i córrer. El Palència estava amb cinc faltes personals repartides entre cinc jugadors i el MoraBanc amb tres, totes per Nacho Llovet.  Un parcial de 9-0 i un triple de Dee han servit per capgirar el marcador aprofitant el domini local també en el rebot ofensiu que permetia segones i terceres jugades. Al final, l'estadística demostraria la superioritat andorra, amb 41 rebots per 25 del Palència i 13 d'ells ofensius amb Dos Anjos i Maric molt encertats en aquesta faceta i, sorpresa, Rafa Luz amb 11 de capturats. La intensitat i el nivell del joc mostraven que sobre la pista estaven, ara per ara, els dos millors equips de la competició i amb la sensació que la plantilla tricolor d’aquesta temporada és superior a la del darrer any a l’ACB.

Els deu primers minuts han estat una dinàmica de parcials

Maric sobre la botzina ha tancat el quart amb dos punts (22-23) després de capturar un nou rebot ofensiu. Els deu primers minuts han estat una dinàmica de parcials, tallada pels temps morts. S’enfrontaven els dos equips que millor defensen però també els que més anoten.  Maric, nou punts, estava molt motivat (28-25) i Rafa Luz i Borg l’ajudaven a completar una simfonia de recursos amb triples, rebots o penetracions que permetia als homes de Natxo Lezkano anar per davant. Schmidt mantenia al Palència en el partit en uns minuts de joc travat. lògic si es té en compte el que es jugaven els dos conjunts.

En el tram final del quart, tres pilotes perdudes i unes badades defensives, que han permès dos triples visitants, han neutralitzat l’avantatge del MoraBanc (39-43). Tampoc han ajudat les decisions arbitrals en aquest període en no considerar dues faltes com antiesportives, la darrera al límit del quart amb una acció sobre Speight. De cara a la segona part calia pulir petits detalls que són els que acaben fent la diferència com deixar massa lliure Devin Schmidt per tirar de tres. També és cert que les tres personals de Nacho Llovet en els primers minuts poden haver condicionat el plantejament de Lezkano.

L’inici del segon quart ha mostrat la millor cara del MoraBanc

L’inici del segon quart ha mostrat la millor cara del MoraBanc (48-43) amb un parcial de 9-0 i dos triples d’Andric i Johnny Dee. L’entrenador visitant ha hagut d’aturar amb un temps mort. Andric i Schmidt se les tenien, en una mostra de la tensió que hi havia sobre la pista. A tot això, hi havia un intercanvi de cistelles i un ritme de partit que no beneficiava els tricolors. Entrava Maric en el lloc de Dos Anjos, i Rafa Luz també se n'anava a la banqueta. Ha estat un tercer quart d’un joc molt físic i dominat pels tiradors tot i que en alguna ocasió com un triple de Borg sobre el límit de possessió que ha entrat després de tocar el tauler (60-56). Dos triples consecutius tornaven a posar el Palència per davant, però per poca estona, ja que a l'atac següent Rafa Luz ha replicat amb una altra cistella de 6,75. La defensa local continuava sent massa contemplativa amb els tirs exteriors dels castellans.

S'entrava als definitius 10 minuts amb tot per decidir (65-64) i els dos equips demostrant que no estan al capdavant de la classificació per casualitat. Devin Schmidt rebia una tècnica per simular una falta personal i anotava posteriorment un nou triple. La pilota cremava a les mans d'uns i d'altres perquè cada possessió era determinant. Un triple de Dee (17 punts) i una personal del Palència en atac donava una empenta més al MoraBanc (69-67) però encara hi havia molt partit.

Rubio ha estat el protagonista inesperat

Els àrbitres, que no donaven la talla, per un partit d'aquestes característiques xiulaven una personal en atac a Dos Anjos i una tècnica a Lezkano per protestar. El públic s'escalfava i més després d'una personal sobre Andric quan tirava de tres. El Palència anotava amb massa facilitat i sort del tir exterior andorrà com en un tres accions consecutives de Rubio (80-72). Ha estat el protagonista inesperat ja que han estat els seus primers i únics punts (9) del partit, just en el moment decisiu. Faltaven quatre minuts per al final i calia una bona defensa. Schmidt li etzibava un cop de colze a Dee i Dos Anjos posava el 82-75. Rafa Luz es carregava amb la quarta personal i el MoraBanc entrava en bonus. Johnny Dee cometia una falta antiesportiva (82-78) amb un triple de Camba (17 punts) que deixava els visitants a un punt sense que Lezkano canviés el marcatge sobre el jugador visitant on potser Andric hagués estat l'home ideal.

Borg ha aparegut en un moment clau amb un triple (85-81) seguit per un altre d'Andric que han tancat el partit (88-83) amb un total de 15 cistelles de tres sobre 33 intents. La victòria estava al sac però calia mirar el basket-average (+9 pel Palència). A tot això quedaven per jugar 34 segons. Dos Anjos permetia que un jugador baixet li prengués la cartera (88-85). Andric anotava dos tirs lliures (90-85) i els àrbitres perdonaven un antiesportiva sobre Rafa Luz a manca de 9 segons (90-85). Luz encistellava els dos tirs lliures, Borg se n'anava a la banqueta amb cinc personals i Rafa Luz anotava dos tirs lliures més (94-87). Dee també sortia per cinc personals. Andric ha tancat el partit amb un nou triple però no s'ha superat el basket-average.

MORABANC ANDORRA (97): Speight 3, Borg 12, Czerapowicz 2, Llovet 3, Dos Anjos 10 -cinc inicial-, Andric 19, Dee 19, Rafa Luz 9, Rubio 0, Schreiner i Maric 11. 24 de 29 tirs lliures; 14 de 31 de tirs de dos; 15 de 33 triples. 41 rebots, 13 ofensius. 25 faltes personals.

ZUNDER PALÈNCIA (89): Wintering 12, Schmdit 16, Ortega 2, Kasibabu 7, McGrew 11 -cinc inicial-, Rozitis 4, Martínez 5, Rodríguez 11, Kamba 19, i Kostadinov 2. 18 de 23 tirs lliures; 16 de 35 tirs de dos; 13 de 30 triples, 25 rebots, 9 ofensius. 26 faltes personals.

Parcials: 22-23, 17-20, 26-21 i 32-27.

Àrbitres: Zafra, López i Checa. Eliminats per cinc faltes personals: Dee i Borg.