Un premi per recordar la figura d’Àlex Lliteras

Govern convoca la primera edició d’un certamen que vol reconèixer “l’excel•lència” en l’àmbit del periodisme esportiu al mateix temps que es destaca la figura de qui fou una de les veus més destacades de la professió al país

Riva i Mujal, durant la presentació dels premis.
Riva i Mujal, durant la presentació dels premis. G. P.

L’octubre de 2020 el periodisme andorrà es va veure colpit per la mort d’Àlex Lliteras. La desaparició de l’alma mater del programa de Ràdio Nacional d’Andorra ‘Ara i aquí’ va causar un fort impacte. Abans de marxar, però, havia fet germinar una idea: la creació d’un premi que serveixi per reconèixer els treballs periodístics en aquest àmbit. La primera edició es convoca ara amb la voluntat de concedir el guardó durant el mes d’octubre.

“Aquests premis només podien portar el seu nom”. Així ha destacat la ministra d’Esports, Sílvia Riva. I és que, ha destacat que “és el millor referent que podíem tenir”, a la vegada que ha posat en relleu “el llegat” deixat per Lliteras. De fet, com ha revelat el director d’RTVA, Xavier Mujal, la llavor de la iniciativa la va plantar el mateix periodista. “La idea se li va ocórrer a l’Àlex. Ell ja ens van dir que feia falta un certamen d’aquest tipus”, ha explicat.

A partir d’aquí, el testimoni el va recollir el MoraBanc Andorra. Des del club, al qual Lliteras també va estar molt vinculat, es va contactar amb la mateixa RTVA i amb el Diari d'Andorra, empreses per a les quals havia treballat, i amb Govern. Després de setmanes de treball, la primera edició del Premi Àlex Lliteras de periodisme esportiu ja és una realitat.

La convocatòria es publicarà aquest dimecres al BOPA. Un dels requisits, ha volgut remarcar la ministra Riva, és que hauran de ser treballs publicats en català al llarg del 2020 i fins al passat 31 de maig. Es podran presentar fins al 15 de juliol i, posteriorment, es preveu que l’acte de lliurament se celebri durant l’octubre. El premi té una dotació de 5.000 euros, aportats des del Govern.

“Volem recordar l’Àlex i que sigui recordat també per la feina que feia”, ha apuntat Mujal. En aquest sentit, tant ell com Riva han admès que els darrers anys de vida professional de Lliteras van estar molt vinculats a la informació general, amb la direcció i presentació del programa d’RNA ‘Ara i aquí’. Sempre, però, “l’esport i el bàsquet van formar part de la seva vida”.  

Comentaris

Trending