El MoraBanc esmicola la màgia de la Bombonera amb un darrer quart nefast

Els tricolors tiren per terra tota la feina dels tres primers períodes en un tram final on només són capaços d’anotar sis punts davant un Breogán que ho aprofita de la mà de Morimov (63-69)

Rafa Luz prova un llançament.
Rafa Luz prova un llançament. ACB

Si al quart decisiu d’un partit de bàsquet es triga gairebé set minuts a anotar... mal senyal. I és el que li ha passat al MoraBanc. Fins llavors, els tricolors s’havien recuperat d’un fluix inici davant el Rio Breogan i arribaven al tram decisiu dominant en el marcador. El quart període, però, ha estat un malson. Un parcial de 0-15 ha permès als gallecs donar la volta al marcador i esmicolar la màgia de la Bombonera. Primera derrota a casa i 2 de 2 en l’inici de l’ACB. Primeres alertes enceses.

L’inici de partit ha estat dolent per part del MoraBanc. Tampoc gaire brillant de l’equip gallec, però ha estat qui ha portat la iniciativa en el marcador. I això perquè els tricolors cometien de nou el pecat de Bilbao: perdre massa pilotes. De fet, la sort ha estat que el quadre visitant no ha estat excessivament encertat atacant i això ha evitat que marxés en el marcador amb massa diferències. La màxima ha estat de sis i en les vegades que ha succeït els triples de Tysson Pérez per al 5-8 i Somogyi han permès tallar la sagnia.

Un altre problema han estat les faltes. Natxo Lezkano no amaga al tram final del període el seu enuig pel fet que entenia que els àrbitres havien xiulat massa en contra del MoraBanc. Fins a vuit, fet que ha donat tirs lliures al rival en vàries ocasions. Abans de la botzina, però un altre triple, de Goudelock, ha igualat el marcador (17-17). S’havia aconseguit esmenar un mal començament del duel.

Només començar el segon quart, el MoraBanc, amb un triple d’Starks, s’ha col·locat per primer cop amb avantatge a l’electrònic. Ha estat, però, un miratge. El Rio Breogan ha reaccionat a recuperar la iniciativa, sense ser capaç, tot s’ha de dir, de marcar grans distàncies. Als andorrans, però, novament els pesava massa els errors en atac, fet que els ha impedit evitar anar a remolc durant bona part del període. Tot i això, s’ha igualat el duel a 30, quan faltaven tres minuts per al descans.

Tyson Pérez busca cistella.

A partir d’aquí, més encert ofensiu i agressivitat en defensa han ajudat a aconseguir el que es buscava: portar la iniciativa. Maric i Okoye han anotat quatre punts consecutius per al 34-30 quan faltaven dos minuts per al descans. De nou, miratge. El Breogán ha reaccionat i ha tornat a posar-se per davant amb un parcial de 0-6, però dues genialitats han capgirat la situació. Primer, Maric traient-se un 2+1 de la màniga i després Somogyi amb un triple sobre la botzina, per recuperar els quatre amunt (40-36).

La sortida a pista dels andorrans després del descans ha estat contundent. Dos tirs de Rafa Luz i Dos Anjos i els triples de Goudelock i Okoye han fet disparar el quadre tricolor en el marcador fins a una màxima diferència de +12 (50-38) que semblava trencar el partit. El Breogan, però, s’ha tornat a situar millor a la pista i durant el segon tram del quart ha pogut reaccionar i situar-se només cinc punts per sota (51-46). Per complicar les coses, Luz i Starks s’han carregat de personals i això els ha obligat a descansar. Un nou llançament triple, en aquest cas d’Andric i una cistella de Maric han donat aire als de Lezkano per entrar al darrer quart amb vuit punts de superàvit (57-49).

Aquest, però, ha durat poc. El MoraBanc ha iniciat el període definitiu desconcentrat i els gallecs ho han sabut aprofitar. Amb un parcial de 0-8 liderat per Momirov, han igualat el tanteig (57-57). Tocava començar de nou amb només tres quartes parts de període al davant.

Okoye intenta un triple.

Els de Natxo Lezkano s’han bloquejat en atac i ha tornat a perdre pilotes de forma continuada. I els nervis han anat a més quan el Breogan s’ha tornat a posar en el marcador amb un triple de Momirov. Fernández i Quintela han aprofitat aquesta sequera per obrir una escletxa definitiva. El parcial ja era de 0-15 (57-64 quan faltaven quatre minuts).

Fins al minut 7 del darrer quart, Starks no ha trencat la sequera. Llavors, però, s’anava massa a remolc davant un rival que, a més, seguia tenint Morimov en ratxa. Tocava arriscar i no és la millor forma de jugar. La precipitació ha tornat a fer que el MoraBanc perdés pilotes a priori senzilles. I això, malgrat serrar les dents en defensa, no ha estat suficient per redreçar el que s’havia espatllat en un inici de darrer quart que caldrà analitzar, i molt, de cara al futur.

I el problema és que gaire temps no hi ha. Diumenge, nou compromís. En aquest cas, contra el Thunder Palencia. De nou, a casa. I, ara sí, amb la pressió de no conèixer encara la victòria fent mal.

MORABANC ANDORRA (63): Goudelock 8, Tyson Perez 4, Rafa Luz 4, Okoye 7, Dos Anjos 6 -cinc inicial-, Andric 3, Starks 7, Borg 1, Llovet 1, Somogyi 8 i Maric 14.
RIO BREOGAN (69): Rudan 2, Jogela 3, Morimov 20, Sergi García 10, Sajus 4 -cinc inicial-, Poste, Agravans, Fernández, E,Quintela 0, S.Quintela 6  i Diouf 8.
Àrbitres: Perea, Zamorano i Sánchez.
Parcials: 17-17 / 23-19 (40-36) / 17-13 / 6-20.