L’exhibició ofensiva del MoraBanc Andorra a Manresa posa en safata la permanència a l’ACB

Els de Natxo Lezkano, virtualment salvats, han sabut sobreposar-se a una primera meitat amb altes xifres d’anotació per sentenciar un partit on Harding ha fet bona la llei de l’ex (90-97)

La victòria al Congost assegura la permanència virtualment als de Natxo Lezkano.

El Morabanc Andorra pràcticament té assegurada la seva presència a la lliga ACB una temporada més. La victòria dels de Lezkano al Nou Congost (90-97), amb una gran exhibició ofensiva capitalitzada per l’ex del Baxi Manresa, Jerrick Harding (26 punts), tot i que secundat pels seus companys de rotació, ha anul·lat l’arrencada de Badio i cia per deixar als manresans -només 9 punts al tercer quart- en la pomada per entrar al play-off pel títol.

Declaració d’intencions inicial de Pedro Martínez i Natxo Lezkano, que han desplegat tot el seu arsenal ofensiu només començar. El Morabanc Andorra ha sortit amb dos jugadors ràpids com Montero i Harding, que s’enfrontava al seu exequip, per aprofitar les anades i vingudes que tindria el partit davant un Baxi Manresa liderat per Badio que volia confirmar la seva candidatura al playoff pel títol de la lliga Endesa.

El duel ha començat amb altes xifres d’anotació. Dos triples d’Okoye han estat contestats ràpidament per Badio, que ha arrencat de forma imparable protagonitzant els sis primers punts del Manresa, amb l’ajuda en el rebot d’homes com Robinson i Steinbergs que també s’apuntaven a la festa.

No paraven de succeir-se els atacs, la majoria dels quals acabaven en cistella, quan una jugada de pissarra entre Luz i Andric ha funcionat per posar als tricolors per davant en el marcador (19-20). L’interior serbi ha caigut de peu en el partit, anotant després una acció de falta (2+1) i, per culminar uns minuts de qualitat, s’ha tret un triple que avançava a l’Andorra tot i que Oriola ha tancat el primer quart posant als locals per davant (30-28).

La defensa dels de Lezkano ha millorat després del temps mort del primer temps.

Però quan el Manresa ha començat a revolucionar el joc, el Morabanc ha sofert molt. Un parcial de 10-0 a l’inici del segon quart (14-0 en el total), amb protagonisme especial d’un Badio que ben aviat ja acumulava 15 punts, ha allunyat als del Congost en el marcador. Això ha obligat a Lezkano a aturar el partit per provar d’ajustar el balanç defensiu dels tricolors, amb Harding escurçant distàncies inútilment, ja que Dani García i Geben seguien desenfundant el canell (46-33).

El nord-americà de l’Andorra no s’ha cansat d’insistir des de l’anotació (19 punts a la primera meitat), coneixedor de les debilitats del Manresa en el contracop. De mica en mica i amb l’ajuda de les errades dels locals en el tir, l’Andorra ha tornat a apropar-se en el marcador. Només alguna rigorosa falta en atac xiulada a Madsen ha perjudicat els de Lezkano. Però quan han baixat els percentatges d’encert manresans, entre Harding i Okoye han reduït la diferència abans d’arribar al descans (53-49).

Natxo Lezkano, donant instruccions en un temps mort.
Natxo Lezkano, donant instruccions en un temps mort. BC Morabanc Andorra

L’inici del tercer quart ha estat marcat per dues incursions de Montero i Harding que han tornat a igualar el partit. L’Andorra ha aprofitat que els locals anaven de més a menys per tornar-se a posar per davant (53-54) amb un tir lliure anotat per Madsen. El festival anotador ha començat a minvar després del descans quan els dos conjunts han començat a frenar els atacs rivals amb faltes personals.

Montero donava joc als de Lezkano des de la recuperació, decidint molt bé quan penetrar i quan buscar el contacte dels locals. Ha coincidit amb el fet que l’anotació del Manresa ha caigut en picat, mentre que Maric i companyia començaven a fer-se forts sota cistella. El croat ha anotat dos tirs consecutius per posar el que era el màxim avantatge a favor dels tricolors (56-62) a falta de quatre minuts per acabar el tercer quart.

Sagnia ha emergit amb molta força perquè l’Andorra no s’escapés en el marcador, però Lezkano ha tornat a posar en pista a Dos Anjos, que tornava de lesió, per dotar de centímetres a una defensa que havia perdut a Tyson Pérez per lesió a la primera meitat. Un parcial de 4-15 posava l’Andorra per davant (60-69), amb Maric i Andric embogint a Steinbergs i agafant les regnes d’una anotació que fins al moment havia estat més productiva des de l’exterior.  Tot i que, quan no era Harding, ha estat Montero qui seguia distanciant als visitants, que abans de l’últim període ja estaven onze punts per sota (62-73).

L'ex del Manresa, Jerrick Harding, ha estat un maldecap pels locals.

Tot augurava que l’Andorra aconseguiria aquesta tarda la salvació. O si més no, ho deixaria pràcticament tancat. Sobretot després d’un triple de Luz i una altra cistella d’Andric que han posat el màxim avantatge del partit (+16) quan restaven menys de nou minuts pel final. A l’altra banda, Badio seguia completament desaparegut després d’un inici fulgurant i només Robinson es posava l’equip a l’esquena per mantenir en vida als de Pedro Martínez (69-80).

L’Andorra seguia agradant-se en atac, mostrant una cara molt més encertada que en els últims partits a domicili. Andric i Maric ho han aprofitat per posar-se en dobles dígits i fer créixer la valoració global (99) de l’equip. Quan faltaven cinc minuts, la diferència era de deu punts. Feia falta una última reacció per assegurar el triomf, i ha arribat de la mateixa manera que ha començat el partit.

Dos triples d’Okoye i Harding han posat l’estocada final als manresans (74-92), que ja es quedaven sense opcions en una recta final on, tot i la distància, han aconseguit donar-li emoció amb diverses aturades i un parcial de 16-3 que ha tancat el partit (90-97). Triomf importantíssim pels andorrans, que queden a expenses dels rivals per confirmar la seva permanència a l’ACB un any després del seu retorn.

Baxi Manresa (90): Badio 22, Robinson 22, Dani García 8, Steinbergs 6, Sagnia 8, Williams 10, Jou, Taylor 2, Vaulet 4, Geben 4, Oriola 2, Dani Pérez 2. 19 de 21 en tirs lliures; 22 de 39 en tirs de dos; 9 de 36 triples; 35 rebots, 23 faltes, cap eliminat

Morabanc Andorra (97): Pérez 3, Montero 16, Harding 26, Okoye 14, Maric 12, Andric 14, Luz 8, Rubio, Borg, Madsen 3 i Somogyi. 20 de 24 en tirs lliures; 22 de 36 en tirs de dos; 11 de 30 triples; 37 rebots, 23 faltes, cap eliminat.

Parcials: 30-28; 23-21; 9-24; 28-24