“La meva trajectòria és immaculada i aquesta taca al currículum no s’hi pot posar”

Ilde Lima explica que va arribar a renunciar a la presidència de l’associació de futbolistes en saber que això era el motiu que el deixava fora de la selecció però després la FAF va fer més exigències, fins a fer "xantatge i coaccions", i ara demana la intervenció del ministeri d’Esports alhora que no descarta accions legals

Ilde Lima durant la compareixença que va realitzar fa gairebé un mes per argumentar la seva posició
Ilde Lima durant la compareixença que va realitzar fa gairebé un mes per argumentar la seva posició Toni Solanelles

“És inadmissible que per poder tornar a vestir la samarreta tricolor hagi de fer totes aquestes coses.” “La meva trajectòria dins i fora del camp és immaculada i aquesta taca no se li pot posar al meu currículum.” “¿És un delicte pensar diferent? Potser sí.” “Si d’alguna cosa em puc declarar culpable és de voler millorar-ho tot.” “És inacceptable aquest xantatge i aquestes coaccions, que en alguna he caigut per la meva il·lusió de poder continuar vestint la samarreta de la selecció. Però demanar disculpes per una cosa que no he fet, sempre m’han dit que no s’ha de fer.”

Ildefons Lima, el capità de la selecció andorrana de futbol, ha comparegut aquesta tarda, sol, en el saló d’un hotel del Principat, mentre els seus companys del combinat nacional entrenaven a Letònia per al partit de la Nations League. Ell no és a Riga per decisió de la Federació Andorrana de Futbol (FAF). Motius extraesportius. Lima ha explicat la seva posició. Que ha reforçat distribuint impresos els missatges de WhatsApp intercanviats els darrers dies amb el president de la FAF, Fèlix Álvarez. El futbolista ha deixat clar que hi ha “una campanya de descrèdit” en contra seva i que el que el manté “temporalment encara que aquest adverbi el podria canviar pel de definitivament” fora de la selecció són motius que no tenen res a veure amb el futbol.

“A un esportista no se li pot fer això” i “cap esportista no hauria de veure limitada la seva llibertat d’expressió per un ens federatiu” assegura el capità de la selecció, que ha acusat obertament de xantatge la FAF

El jugador, que ha afirmat que creu que després de 23 anys defensant la selecció nacional no es mereix aquest tracte i que ha deixat clar que el seleccionador, Koldo Álvarez, “que m’estimo molt”, tenia la clara voluntat de convocar-lo si no hagués estat per la decisió de la junta federativa, s’ha declarat víctima d’una “revenja”, i ha demanat la intervenció del ministeri d’Esports, de la secretaria d’Estat d’Esports, perquè “a un esportista no se li pot fer això” i perquè  “cap esportista no hauria de veure limitada la seva llibertat d’expressió per un ens federatiu”.

Ilde Lima ha reconegut que aquests darrers dies, en el marc de la ‘negociació’ per poder continuar a la selecció, va renunciar a la presidència de l’Associació de Futbolistes d’Andorra (AFA) perquè era la demanda que se li feia. “Però després vaig veure que ni pujant l’Everest.” “Cada vegada se’m demanava superar un nou repte per poder passar la pantalla”, hi ha afegit. I ha assegurat que se li exigia -així ho evidencien els missatges del programa de missatgeria telefònica gratuïta- demanar excuses públiques i retractar-se “de coses que no he fet i no he dit. I a mi sempre m’han dit que no s’han de demanar excuses per coses que no has fet.” Amb tot, i més enllà de demanar la intervenció governamental -per molt que el secretari d’Estat sigui un exempleat de la FAF que per les xarxes socials alguna crítica que altra també ha deixat anar estant ja en el càrrec-, ha explicat que amb els seus assessors jurídics estan valorant l’adopció de mesures legals. D’emprendre accions fins i tot de tipus penal.

L’AFA

Lima ha començat fent, entre nerviós per trobar-se en un terreny que no és el de joc, i indignat per la situació, una mena de repàs cronològic des que se n’assabenta que no se’l crida a entrenar per als partits internacionals contra Letònia i Illes Fèroe. Però ben aviat la seva exposició ha girat, també, al tomb de l’associació de futbolistes que ha assegurat que creada el 2016 no tenia ni té cap altre objectiu que ajudar els jugadors que “estan força desemparats al Principat”.

El defensa internacional ha recordat que moltes vegades ell ha estat un immigrant del futbol, i com que li ha agradat trobar ajuda quan les coses li han anat maldades, “a casa meva vull que la gent se la tracti bé i quan en marxin que puguin parlar bé d’Andorra”. Ha deixat clar que l’AFA, per les sigles de l’associació, no se la coneix enlloc més enllà del Principat i, encara, arran de les complicacions que ha portat la Covid. Des del col·lectiu s’ha estat crític amb alguns dels protocols o de les decisions sanitàries i s’ha exigit quan ha calgut que els jugadors han de cobrar.

“Si l’AFA és el motiu de la meva sortida de la selecció és molt trist; la meva culpa és defensar nanos que moltes vegades s’han trobat que no se’ls complia allò que havien pactat”

Però té clar Ilde Lima que una cosa són diferències de criteri o parers divergents o l’altra “faltar al respecte”, un “respecte que és la base de la democràcia” i que està segur que no ha faltat a ningú. De fet, ha ajuntat en la documentació facilitada tots els comunicats emesos per l’AFA perquè es pugui valorar si hi ha quelcom fora de lloc o no.

“Si l’AFA és el motiu de la meva sortida de la selecció és molt trist.” “La meva culpa és defensar nanos que moltes vegades s’han trobat que no se’ls complia allò que havien pactat”, ha dit el futbolista que tot reconeixent que “sóc molt temperamental, també sóc molt raonable” i que, per tant, es pot parlar de tot amb ell. Fins al punt que després de donar-hi voltes va considerar que potser tenien raó aquells que creien que estant en actiu no havia de presidir l’AFA i per això, i per solucionar, creia, el ‘problema’, va renunciar a la presidència.

Lima ha deixat clar que a la junta de l’AFA hi ha altres jugadors que sí que estan a Letònia i que li han fet costat malgrat que hagi estat mitjançant trucades o missatges de suport. Ha reconegut el jugador que veient el que li està passant a ell, la situació és delicada per a la resta. I que no sabia si “hi haurà un gest o no”. El gest hi ha sigut ben aviat només acabar la compareixença, quan des del compte de Twitter de l’AFA s’ha donat suport públicament a Lima. “Si és un delicte pensar diferent, potser sí…” “Si d’alguna cosa em puc declarar culpable és de voler millorar-ho tot”, ha indicat en diferents passatges de la compareixença.

Ildefons Lima no ha volgut entrar en cap moment a fer hipòtesis sobre què pot pensar Fèlix Álvarez o la federació sobre tal o tal cosa. Ha afirmat que no ha parlat amb el secretari general de l’estament, qui en altres èpoques va ser seleccionador David Rodrigo, i tampoc ha aprofundit sobre si creu que Justo Ruiz farà de secretari d’Estat d’Esports o d’exempleat de la federació. “A Andorra no passa mai res, però potser és hora que comenci a passar”, ha afirmat en relació a què considera intolerable les pressions rebudes.

El futbolista, que ha reconegut anar sempre de cara i tenir una conversa contundent, clara, sense embuts tot i que ha assegurat que moltes vegades defensant la selecció s’ha reservat paraules que pensava per no malmetre la imatge del combinat o del país, ha deixat clar que “jo sóc futbolista i a mi m’importa tres ‘pitos’ l’‘Operació Cautxú’”. La referència a la investigació l’ha fet quan se li ha demanat si creia que el fet que el seu club, l’Inter d’Escaldes, fos dels més crítics i contundents en relació amb l’afer que va afectar la FAF li havia passat factura.

IMG 5372
Ilde Lima, visiblement emocionat i neguitós, durant la compareixença. Toni Solanelles

Només ha deixat dit que són coses del club. Igual com, aquest cop sí, ha demanat disculpes a qualsevol integrant del Carroi si es va sentir ofès per unes manifestacions “semiprivades” que van ser el desllorigador de tota la història dels suposats partits arranjats. No n’ha parlat, d’aquest arranjament. Però no només ha quedat clar que ho nega sinó que formaria part d’aquesta “campanya de descrèdit” que ha denunciat i que, ha advertit, considera que tindrà algun capítol més perquè ja l’han advertit. “Jo dormo amb la consciència molt tranquil·la, potser una mica més nerviós amb tot això que està passant”.

I ha acabat lamentant que el seu germà, Toni Lima, també va haver de passar per una situació similar a la recta final de la seva carrera però finalment va poder-se retirar al camp. Espera que en el seu cas sigui el mateix malgrat que no les té totes. “La meva trajectòria dins i fora del camp és immaculada. Aquesta taca no se li pot posar al meu currículum. Hauria de merèixer un respecte per acabar la meva carrera.”ELS WHATSAPP


MAILS1
 
MAILS2
 
MAILS3         

 

 

Comentaris (5)

Trending