El Bilbao passa per sobre d’un MoraBanc massa desdibuixat en el seu retorn a l’ACB (95-73)

Al conjunt de Natxo Lezkano li ha arribat la gasolina per vint minuts, però els bascos han estat una piconadora per a uns tricolors erràtics en atac, amb moltes pèrdues de pilota i sense referents interiors

Killeya Jones esmaixa una jugada per al Bilbao.
Killeya Jones esmaixa una jugada per al Bilbao. A. ARRAZABALAGA / ACB.COM

Més LEB que ACB. Sense rumb. Sense encert. Sense cap referent interior. El MoraBanc s’ha emmirallat amb la realitat a Bilbao. Els primers vint minuts, encara bo. Però després del descans, el conjunt andorrà ha sigut una caricatura davant una esquadra, la basca, que no ha deixat de córrer, que no ha deixat d’anotar, que no ha deixat de picar pedra. Fins a 28 punts ha arribat a tenir de marge el Bilbao. I ja no ha estat el resultat final (95-73), sinó la imatge oferta.

El tercer quart ha estat paupèrrim. Pèrdues de pilota constants. I embús monumental en atac. S’errava des de la llarga distància, i en el joc interior no hi havia ningú que estigués al nivell. Ni de bon tros. Només la lluita de Tyson Pérez en alguns moments, fins i tot volent anar a la seva en algun moment, i unes quantes fogonades d’Starks o Goudelock. Però res més. El Bilbao ha estat immensament superior, ha passat molt per sobre del MoraBanc, que ha desaparegut després del descans.

I és que després d’uns primers minuts de tempteig, i amb el Bilbao sempre al comandament del partit, el MoraBanc s’ha mostrat massa tou en defensa. O el que era el mateix, els de Jaume Ponsarnau anotaven amb molta facilitat. Especialment des que Melvin Pantzar, que no ha sortit en el cinc inicial, ha saltat al parquet. El temporer Goudelock, exBilbao com tants altres integrants del conjunt tricolor, era qui mantenia l’Andorra dins el partit. Però els locals cada vegada han obert més forat.

Tyson Pérez lluita per mantenir una pilota Surne Bilbao Morabanc.
Tyson Pérez lluita per mantenir una pilota a Bilbao. | A. ARRAZABALAGA / ACB.COM

El Bilbao es mostrava més encertat. Els bascos veien molt gran la cistella i gairebé cada atac acabava en cistella. Fins a set punts de distància (26-19) hi havia dos minuts abans del final del primer quart. I encara el forat s’ha ampliat només iniciar-se el segon parcial (31-23). Ha semblat que els andorrans collaven una mica més en defensa, miraven de controlar millor el rebot. Però després no hi havia prou claredat en atac. Tot plegat anava a favor d’un Bilbao que gràcies a un triple de Kullamae mantenia un marge còmode (36-28 min 13).

Les pèrdues de pilota en aquest segon quart han estat constants i això facilitava el joc ràpid dels bascos, que es traduïa en anotacions fàcils. Fins que amb un parcial del Bilbao de 7-0 l’avantatge dels de Ponsarnau s’ha disparat fins als dotze punts (40-28). Natxo Lezkano ha fet coincidir en pista Starks, Okoye i Goudelock i això ha semblat que permetia una certa millora del MoraBanc (42-36). Com a mínim la reacció tricolor ha obligat el tècnic local a aturar el matx i cridar a capítol els seus homes.

El Bilbao ha estat molt superior al MoraBanc.
El Bilbao ha estat molt superior al MoraBanc. | A. ARRAZABALAGA / ACB.COM

El MoraBanc havia aconseguit aturar la sagnia. Però al descans, no només anava sis punts per darrere (46-40) sinó que el més preocupant era la sensació que per qualsevol cosa, qualsevol moment de desconnexió, estava sent fàcilment castigat pel Bilbao. La segona part s’ha iniciat amb molta energia d’uns i altres. Però tanta electricitat, ha portat errors repartits. Fins que els de Ponsarnau han fet un parell de bàsquets consecutius, el segon des de més enllà de 6,75 (51-40). I el forat s’ha anat obrint. No hi havia manera que el MoraBanc veiés cistella. Ni des de fora ni des de dins. I els locals han anat fent.

Lezkano ha hagut de demanar un temps mort amb un 55-40 al marcador (min 26). El MoraBanc estava del tot desaparegut. Ha trigat més de set minuts a anotar un bàsquet. Ha estat Andric qui ha trencat un voluminós parcial en contra. Llavors s’estava ja divuit punts per sota (58-43). I tto jugava en contra d’un MoraBanc del tot diluït aquest tercer quart. Un desastre. El parcial de 22-10 als tercers deu minuts era clar. Claríssim. El darrer quart no ha començat millor. Les errades i els descuits tricolors producte del canvi de regles han continuat.

Starks dirigeix el MoraBanc a Bilbao.
Starks dirigeix el MoraBanc a Bilbao. | A. ARRAZABALAGA / ACB.COM

Fins i tot Lezkano ha vist com als àrbitres li assenyalaven una tècnica quan el Bilbao ja tenia més de vint punts de marge (73-52). Feia estona que al MoraBanc semblava que se li havia acabat la gasolina. Ni carburant ni encert. Res de res. I a la mínima que semblava que hi podia haver una mínima reacció, mínima, quedi clar, el conjunt andorrà, el Bilbao responia multiplicat per dos. O per tres. Sense contemplacions i amb molta més energia.

Els bilbaïns han començat a encadenar triple rere triple. Smith ha estat en aquesta faceta i en aquest moment un autèntic malson per al MoraBanc. Fins a 28 punts de marge ha arribat a tenir el conjunt local (89-61). El peix estava venut molt abans d’arribar al clàxon final. Smogyi ha tingut els minuts de l’escombraria per reivindicar-se amb un parell de triples. I el MoraBanc ha pogut comprovar la crua realitat. L’ACB res no té a veure amb la LEB. Si Maric, Andric, Rubio i companyia no ho sabien, ara ja ho saben. I els que tenen experiència a la lliga Endesa hauran de fer classes de repàs. Pinten bastos.

SURNE BILBAO BASKET (95): Renfroe 7, Smith 15, Rabaseda 5, Andersson 8, Hlinason 6 -cinc inicial-, Killeya Jones 11, Pantzar 11, Reyes 6, Kullamae 9, Tsalmpouris 10, De Ridder 4, Rigo 2. 11 de 17 tirs lliures; 27 de 48 llançaments de dos; 10 de 20 triples; 33 rebots (23+10); 19 faltes

MORABANC ANDORRA (73): Luz 5, Borg 4, Okoye 2, Tyson Pérez 13, Maric 2 -cinc inicial-, Dos Anjos 2, Starks 14, Goudelock 13, Rubio 5, Andric 5, Llovet 2, Somogyi 6. 13 de 17 tirs lliures; 18 de 32 llançaments de dos; 8 de 31 triples; 36 rebots (23+13); 18 faltes

Àrbitres: Caballero, Olivares, Mendoza

Parcials: 29-23; 46-40; 68-50; 95-73