Espanya dóna per fet que avui podrà arribar al Principat nou material sanitari

Hi havia una partida important d’elements de protecció varada per qüestions derivades de les normatives de la UE

-
-
Aquest divendres hauria d’arribar al Principat una partida important d’elements de protecció que el ministeri de Salut tenia encomanada de fa dies i que les darreres hores s’havia encallat -algunes fonts asseguren que a la duana espanyola de la Farga de Moles mateix- degut a les prohibicions imposades per la Unió Europea (UE). En principi, durant la jornada d’aquest dijous es van acabar resolent les dificultats per tal que el material acabi podent arribar a la seva destinació.

Les darreres hores hi ha hagut molt neguit sobre la falta de material sanitari, especialment mascaretes, per als professionals de l’hospital i altres intervinents sanitaris. El propi Govern, a través del ministeri de Salut, Joan Martínez Benazet, havia reconegut dificultats per tal d’aconseguir que les comandes realitzades i que havien d’arribar a Andorra per Espanya acabessin arribant a bon port. Finalment, tot apunta que ho podran fer avui mateix una vegada resoltes les qüestions legals derivades de la normativa comunitària.

L’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, ha explicat que “la UE va prohibir exportar material sanitari fora de la Unió, és a dir a països tercers”. Per tant, el Principat tenia el risc de quedar aïllat. “Quan fa deu dies el ministre Martínez Benazet i jo vam anar a Madrid a veure al ministre (de Sanitat espanyol Salvador) Illa, li vàrem demanar subsanar aquest tema de la UE per Andorra”.  En principi s’havia fet la demanda i, a priori, s’havia posat fil a l’agulla a la qüestió. Però no va ser fins dimecres que la situació va començar a avançar. Des del moment que “vaig saber pel Govern d’Andorra que hi havia transport sanitari que havia de venir, pendent de passar el tràmit d’exportació”.

Aquest dijous s’hauria “resolt que el material pugui despatxar-se cap a Andorra” i, per tant, “allò lògic” és que avui mateix pugui arribar al Principat el material encomanat i que ha d’alleugerir de molt les necessitats sanitàries, que s’haurien de veure complementades posteriorment per noves partides també encarregades. “Així de clar: Espanya ha ajudat a Andorra a poder resoldre el problema derivat d’Andorra de ser país tercer per la UE”, ha reblat amb fermesa el representant de l’executiu espanyol al Principat en matèria de relacions diplomàtiques.

Això no treu que hi hagi un grup de ciutadans, que sota les directrius del ministeri de Salut, posi en marxa la confecció de mascaretes d’una qualitat inferior a les adquirides però no per això de menys utilitat que aquestes en segons quins casos i segons per a què. En tot cas, durant les compareixences que els representants governamentals tenen previst fer durant la jornada d’aquest divendres s’haurà d’anar concretant tot plegat.

Comentaris (9)

Trending