Es caldeja l’ambient entre immobiliaris i temporers

Diferents gestors han intentat durant el dia d’avui fer fora els llogaters al·legant que havia arribat la fi del terme contractual però els ocupants es mantenen ferms en quedar-se als habitatges

Les zones properes a pistes són les que viuen la problemàtica més de prop.
Les zones properes a pistes són les que viuen la problemàtica més de prop.
El clima entre gestors immobiliaris i temporers llogaters d’apartaments sobretot en parròquies s’està enrarint a mida que passen els dies. Aquest dijous ha estat especialment complexe en alguns llocs. La crispació entre alguns immobiliaris i alguns dels ocupants dels habitatges s’ha incrementat enormement, segons diverses fonts. Aquest dijous arribava el terme de molts dels contractes d’arrendament. Però la decisió del Govern d’establir una pròrroga ha generat una situació complicada en alguns casos.

Hi havia temporers, segons que han explicat immobiliaris, que ja tenien emparaulats llocs on anar a partir de demà, però veient el nou decret governamental han decidit “fer-se forts” als apartaments que han ocupat fins ara. De fet, segons diverses fonts, hi ha hagut des d’organismes oficials del Principat a organitzacions que aglutinen els treballadors de temporada que han recomanat a aquelles persones a les quals se’ls acabava avui el contracte que no marxessin de les seves estances i que tramitin els documents necessaris per poder-se acollir a la pròrroga del lloguer en les condicions establertes per l’executiu.

El problema ve, segons les fonts, quan en molts dels apartaments ja no hi queda ni la persona que va signar al seu dia el contracte ni, tampoc, cap de les persones que hi van entrar a l’inici, ja que hi ha hagut durant l’hivern una alta rotació d’ocupants que se subroguen en les obligacions dels precedents i així anar fent una cadena que ara inclou, fins i tot, persones que estan de manera totalment irregular al Principat.

Les trucades i intercanvis de missatges entre immobiliaris i llogaters, en un sentit o en un altre, amb intercanvi de retrets inclosos, han estat a l’ordre del dia

En aquests casos és molt complicat que puguin acollir-se a les prestacions que ha inclòs el Govern en el darrer decret publicat aquest dimecres al BOPA perquè, en principi, no han de poder complir amb les condicions imposades. Però estan buscant fórmules, que passen en molts casos per intentar ‘entabanar’ els immobiliaris, per poder produir proves que els vinculin a un teòric arrendament que ells mai van formalitzar.

Per tot plegat, la situació s’ha anat enrarint. Les trucades i intercanvis de missatges entre immobiliaris i llogaters, en un sentit o en un altre, han estat a l’ordre del dia. Davant del desgavell que es viu, hi ha alguns immobiliaris que estudien posar en coneixement de l’autoritat d’immigració els casos irregulars per tal que l’administració adopti les mesures escaients. Però davant la situació excepcional actual tampoc no hi cap la possibilitat de decretar expulsions, perquè a no ser que els temporers tinguin com a doble nacionalitat l’espanyola o la francesa tampoc podrien creuar la frontera. 

Si la situació genera malestar entre els temporers, que se senten o bé abandonat o bé consideren que és Andorra qui els ha de resoldre el problema, també està causant indignació ja no només entre els immobiliaris sinó també entre els propietaris d’immobles, que creuen que des de fa temps estan sent perjudicats per l’administració: congelament de lloguers, impossibilitat de trencar contractes, reducció d’arrendaments en cas que el llogater tingui reducció d’ingressos… i ara l’enrenou amb els temporers.

Comentaris (9)

Trending