Envien a Albània un dels homes que va robar al xalet del fiscal general

Dos agents de la policia andorrana van haver d’acompanyar el delinqüent fins a París després de tenir-lo gairebé tres setmanes confinat en una pensió en haver complert la condemna imposada

Agents de la policia prenent mostres del cotxe on van ser descoberts els dos homes.
Agents de la policia prenent mostres del cotxe on van ser descoberts els dos homes.
Fins a París han hagut de viatjar dos agents de policia -un integrant del grup de cooperació internacional i un del grup d’intervenció (GIPA)- escortant un dels dos homes de nacionalitat albanesa que el desembre del 2016 van ser detinguts després d’haver comès o intentat més d’una vintena de robatoris en xalets de diverses parròquies del Principat. Entre les víctimes dels actes delictius de l’home hi havia el fiscal general, Alfons Alberca. El detingut va complir fa tres setmanes la condemna imposada al seu dia. Però la situació d’excepcionalitat causada pel coronavirus va fer que tot i haver-lo d’alliberar, se l’hagués de confinar en una pensió a càrrec de l’Estat.

Tan aviat com es va poder desencallar la situació, aquest dijous els dos agents referits van desplaçar-se amb l’home, suposadament integrant d’una banda albanesa especialitzada en delictes contra el patrimoni, fins a Tolosa en vehicle. I des d’allí van agafar un vol fins a París on van esperar-se fins a assegurar-se que agafava l’enllaç previst fins a Tirana. Es feia efectiva d’aquesta manera l’ordre d’expulsió associada a una condemna de cinc anys que s’ha vist minvada per l’indult establert pels Coprínceps en la darrera visita feta pel president francès, en aquest cas Emmanuel Macron.

L’home, de 37 anys en l’actualitat, no hauria provocat cap incident ni durant les setmanes que ha durat el confinament ni, tampoc, durant el trajecte fins a París. Això sí, la seva activitat delictiva al Principat, juntament amb altres companys -com a mínim, un altre home que va ser arrestat amb ell i suposadament amb dues dones que anaven traient els botins aconseguits fora del país i que no han estat mai a l’abast de la Justícia andorrana- va ser notòria.

Suposat integrant d'una banda dedicada al delictes contra el patrimoni, l'ara expulsat va ser condemnat a cinc anys de presó que van ser minvats per la mesura de gràcia dictada pels Coprínceps

I és que a aquest home se li van imputar més de 20 robatoris (furts amb força i escalament en alguna ocasió tècnicament) entre el novembre del 2015 i el desembre del 2016, quan després d’intentar accedir al xalet de la família de l’actual cap de Govern, Xavier Espot, amb el pare d’aquest a l’interior de l’immoble, es va desplegar un operatiu que fins llavors no s’havia activat i es va aconseguir enxampar l’ara expulsat i el seu acompanyant quan volien agafar un vehicle que tenien estacionat en les immediacions d’un hotel que hi ha a la cruïlla que porta cap a l’Aldosa de la Massana, a la carretera general CG-3.

A l’inici de l’escalada de furts, que es van iniciar per la vall d’orient (Encamp, per exemple), els furts eren molt espaiats. Però a mida que els delinqüents es van veure valents i sense que se’ls aconseguís detenir, van estendre la seva activitat delictiva gairebé per tot el territori nacional (Sant Julià, Escaldes, la Massana, Ordino) i van incrementar la freqüència dels ‘cops’, que les setmanes prèvies a la detenció eren d’un cada dos o tres dies. Unes imatges aconseguides arran del fet que van anar a adquirir una eina en una ferreteria -un peu de gat que se’ls va trobar a sobre en ser arrestats- van ser força determinants per poder enxampar els homes.

Això més el dispositiu de control i el treball que s’havia fet arran dels furts comesos en els dies previs a la seva detenció. L’ara alliberat -després d’una condemna de cinc anys de presó ferma- i efectivament expulsat després del confinament pagat duia a sobre un gorro de neu que per la seva singularitat tampoc no va passar desapercebut als investigadors. De fet, alguns dels policies que van intervenir en el dispositiu i van saber de la detenció el recorden per aquesta circumstància, la del gorro, i perquè es va haver d’enlairar un helicòpter perquè un dels sospitosos va fer un intent d’escapolir-se per la muntanya.

Comentaris (2)

Trending