“Ens ocuparem d’ells, però ara hi ha altres prioritats”

Argentina prioritza el retorn dels nacionals atrapats a països com Equador, Mèxic o els Estats Units i dona allargues als temporers que es troben a Andorra

La reunió de la cancilleria amb ambaixadors i consols.
La reunió de la cancilleria amb ambaixadors i consols.

Tot i tenir més de 2.000 nacionals atrapats i esperant poder tornar al seu país, Andorra no seria, ara mateix la prioritat del govern argentí a l’hora de permetre la repatriació. Així ho posen en relleu diferents mitjans de l’Estat andí, que apunten, per un costat, que les autoritats sanitàries són receloses davant el fet que, per arribar a un aeroport des del qual es pugui noliejar un vol, s’hauria de passar per Espanya o França, territoris molt afectats per la pandèmia del coronavirus. Per l’altre, i segons fonts de la cancelleria d’Exteriors de l’executiu de la Casa Rosada, entenen que els temporers disposen de diners en haver treballat tota la temporada. “Ens ocuparem d’ells, però ara hi ha altres prioritats”, haurien afirmat fonts de l’executiu d’Alberto Fernández.

Així s’explica en informacions publicades per mitjans argentins, que estan fent un seguiment important de la situació dels nacionals que s’han trobat sense opció de tornar al seu país arran de l’esclat de la crisi sanitària. Així, a ‘Clarín’, un dels diaris de més renom de l’Estat, citen fonts d’una trobada que hauria mantingut el canceller Felipe Solá, amb diferents ambaixadors i cònsols de les delegacions diplomàtiques de l’Estat andí. En la reunió es va estimar entre 10.000 i 15.000 les persones que estan demanant poder tornar, xifra que serà difícil de reduir en un termini curt de temps tenint en compte que només s’autoritza aterrar a un únic aeroport, Ezeiza, a  Buenos Aires, i a un ritme d’un màxim de 700 viatgers per dia.

El govern argentí és reticent a fer tornar gent de les zones més afectades pel coronavirus i entén que els temporers a Andorra disposen dels diners estalviats en la temporada d'hivern

En la reunió s’haurien establert diferents zones o regions com a prioritat. Equador és una d’elles, i també Estats Units, Mèxic i Colòmbia. Entre ells no està pas Andorra, tot i la carta enviada al president argentí, Alberto Fernández, pel mateix cap de Govern, Xavier Espot. I és que, segons el diari, les autoritats sanitàries de Buenos Aires mantenen “reticències” al retorn de persones de les zones més compromeses amb l’expansió de la Covid-19.

I segons un altre mitjà, Fénix TV, per a la cancelleria, el perfil d’Andorra és de persones que “estaven treballant i van quedar sense feina”. Per tant, s’entendria que la seva situació “no és tan delicada”, ja que “comptarien amb els diners que han pogut estalviar en haver fet la temporada d’hivern”. Fonts citades asseguren que “també ens ocuparem d’ells, però ara hi ha altres prioritats, com ara l’Equador”.

No es pot dir pas que aquesta planificació satisfaci als temporers que es troben al Principat. Els mitjans han pogut parlar amb alguns d’ells, com ara Diego Romero, que ha treballat com a cuiner a Grandvalira. Ell ja ha vist dos vols de retorn cancel·lats: el que tenia pel dia 19 amb Iberia i el d’Air France que el Govern va intentar muntar sense èxit. “Ens genera molèstia i enuig que Argentina que no se’ns obrin les portes per tornar quan hi ha altres països on estan movent fitxes”, ha denunciat. Per la seva banda, Liliana, que juntament amb el seu marit han fet temporada a Vallnord, critica que “m’han tret la meva llibertat, el dret a entrar al meu país; mai de la vida ho havia experimentat”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending