Els banders i Funció Pública confirmen l’expulsió de l’agent enxampat fent furtivisme

Encara en període de prova, el funcionari va ser localitzat a la vall del Riu de Sant Josep amb un cabirol abatut fora de temporada i l’expedient obert ha confirmat l’acomiadament prematur

-
-
La rauxa de caçador hauria pogut més que el seny (suposat almenys) del bander. Del bander ja en passat. Perquè tant la direcció del cos com la secretaria d’Estat de Funció Pública han confirmat l’expulsió -formalment no ha superat el període de prova- del cos de l’agent que va ser localitzat al Pas de la Casa havent abatut un cabirol mascle fora de temporada. El ‘bander furtiu’, el darrer en entrar al cos, encara estava en període de prova i l’incident, a banda de la sanció administrativa, li ha suposat també l’acomiadament fulminant.

De fet, la sortida del cos ja fa uns dies que s’ha produït. Però la situació s’intentava dur amb la màxima discreció per no tacar la imatge del cos, on l’agent tant era elogiat per un com criticat per altres. Fins que l'Altaveu ho ha avançat aquest matí. La passió i alhora apassionament del fins ara agent l’hauria dut a fer una mala jugada. Encara que de fet, fins i tot abans d’incorporar-se al cos, ja havia protagonitzat algunes accions cinegètiques no del tot compatibles amb el que caldria. El jove bander fins fa poc sempre s’ha definit com un amant total de la muntanya i havia considerat com un somni l’accés al cos. 

La descoberta dels fets amb la localització de l'ara acomiadament inclosa va passar el 29 de febrer; es va iniciar una investigació i pocs dies després el jove agent es va declarar responsable de la infracció

El 29 de febrer, però, el seu pas pel departament va començar a truncar-se. Els banders van iniciar una investigació per uns fets ocorreguts a la zona de la Solana d’Andorra, concretament a la vall del riu de Sant Josep i Goter, al Pas de la Casa, un indret que porta cap a la frontera i on diverses fonts han assegurat que hi ha molts bons exemplars de cabirol mascle. De fet, els fets constatats van ser caçar fora de temporada un cabirol mascle, localitzant un membre del cos, l’ara expulsat, fora de servei en la mateixa zona.

Transcorreguts uns dies d’investigació, l’agent de banders, en període de prova, es va declarar autor de la infracció per caçar fora de temporada un cabirol mascle. Acte seguit se li va obrir un atestat d’infracció, perquè el fet descrit infringeix l’establert en les normatives relatives al plans de caça per al 2019 i el 2020. Des del punt de vista administratiu, la infracció era constitutiva d’una falta molt greu, castigada amb multa de 3.000 euros, la suspensió de la llicència de caça i la inhabilitació per obtenir-la durant tres anys el fet de caçar fora de temporada sense autorització. Actualment el procés sancionador es troba en resolució ferma dels fets. Per tant, s’hauria imposat la multa econòmica i la prohibició perquè durant tres anys el jove pugui tornar a caçar. 

Pel fet de ser un agent dels banders en període de prova, la direcció del cos va realitzar un informe desfavorable, en data 03 de març, dirigit a la secretaria d’Estat de la Funció Pública, “per manca d’aptituds i adaptació del funcionari en relació al lloc de treball en període de prova”. La secretaria d’Estat va validar l’informe i juntament amb el director del cos van informar al bander en període de prova de la no superació del període i el conseqüent acomiadament de l’administració pública i concretament dels esmentats banders.

Indignació dels caçadors

La decisió fulminant, i que s’havia intentat mantenir sota una estricta confidencialitat i discreció, no ha restat malestar entre els banders. Algun sector dels agents més que d’altres. Tot just ara el fet estaria transcendint entre grups de caçadors, que es posarien les mans al cap. De fet, i tot i que no sempre és així, la pugna entre banders i amants de la cinegètica de vegades és molt aferrissada. No obstant això, també es dona el cas d’agents del cos que alhora són reconeguts caçadors. En el cas del bander ara immers en la polèmica, es tractaria d’un “caçador molt caçador” que hauria desplegat tot l’instint depredador en lloc de treure a relluir el seu rol, ara, de ‘controlador’ de la legalitat en matèria de caça i altres aspectes en relació amb el medi natural.

La indignació entre els caçadors seria més que notable. Primer perquè, segons diverses fonts consultades, s'ha mirat de 'tapar' el fet tant com s'ha pogut i, després i sobretot, perquè els darrers mesos han estat diverses les enganxades de caçadors furtius que ha dut a terme el cos de banders i que aquest directament ha publicitat a les seves xarxes socials sense contemplacions, tot sovint amb difusió d'imatges dels materials comissats. En aquest cas, òbviament, no hauria estat així. I encara hi ha un tercer element: des del col·lectiu de caçadors -no oficialment des de la federació, que quedi clar- hi ha constància que el bander ara enxampat i que molt probablement serà expulsat no seria l'únic que estaria cometent esporàdicament irregularitats. Tampoc, evidentment, no és una situació que estigui a l'ordre del dia.

Comentaris (39)

Trending