Empresonat un exresident detingut a Lleida i reclamat per Andorra per abusar d’una menor

L’home, de nacionalitat peruana i una trentena d’anys, va marxar del Principat en saber-se investigat i ha hagut d’afrontar els darrers mesos un procés d’extradició a Espanya

El furgó policial amb el qual el detingut va sortir de la Batllia després que se n'ordenés el seu empresonament.
El furgó policial amb el qual el detingut va sortir de la Batllia després que se n'ordenés el seu empresonament.
La Batllia ha decretat l’empresonament provisional unilateral d’un exresident al Principat de nacionalitat peruana que va ser detingut el gener a Espanya en ser controlat per les autoritats policials del país veí i comprovar que hi havia una alerta vermella d’Interpol activada per la Justícia andorrana. L’home està acusat d’haver abusat sexualment d’una menor. De fet, hauria estat per aquest motiu, segons fonts judicials, que l’acusat, d’una trentena d’anys, va marxar del país.

Els fets haurien ocorregut fa un parell d’anys, i serien d’una gravetat més que notable, malgrat que no n’han transcendit els detalls. Però és clar que no és gaire habitual que les autoritats judicials andorranes activin alertes vermelles per recercar persones. En qualsevol cas, segons les fonts consultades, semblaria que l’home, quan va ser conscient que se l’estava investigant per la comissió del presumpte delicte sexual, l’abús a una menor de 14 anys, va marxar del Principat.

L’àrea de menors de la policia va fer el treball que pertocava, i quan es va tenir constància que l’home, l’acusat, estaria vivint a Espanya, concretament a l’entorn de Lleida, la Batllia va activar la corresponent ordre internacional de detenció i a través dels canals de cooperació internacional de la policia es va fer la difusió pertinent de la recerca. Fins que el gener el fugitiu va ser detingut a Lleida. Llavors es va activar tot el procés d’extradició. Andorra va formalitzar la reclamació i l’home si va oposar.

Durant tres mesos, s’ha fet a Espanya, davant l’Audiència nacional espanyola, que és l’òrgan jurisdiccional competent per a les extradicions, el pertinent procés, que va concloure amb la decisió de lliurar el ciutadà peruà a les autoritats andorranes. Aquest dijous l’home va ser traslladat cap al Principat. I al tomb del migdia, posat a disposició de la Justícia. Com sol passar en aquests casos, la Batllia no ha fet gran cosa més que corroborar que el detingut és qui es creia ser i que se l’estava cercant pel motiu escaient, en aquest cas per l’abús a menors.

Aquest tràmit es fa davant el batlle de guàrdia, que com sol passar en gairebé totes les ocasions, ha decretat l’empresonament provisional sense fiança de l’arrestat, que durant la tarda d’aquest dijous va ingressar al centre penitenciari. A partir d’ara, la batlle instructora haurà de dictar les mesures o diligències que cregui oportunes practicar. El primer de tot, sembla evident, prendre-li declaració en relació als fets sobre els quals se l’acusa.

Comentaris (2)

Trending