El SAAS podrà triar entre quatre propostes per al transport sanitari

Els tècnics sanitaris que presten actualment el servei estan a l’expectativa d’un procés que divendres tindrà l’obertura dels sobres que han aportat la Creu Roja, ADP i les aliances entre ambulàncies Carlemany i Valira i SAS Ambulàncies amb l’espanyola SSG

Ambulàncies a l'entrada del servei d'Urgències de l'hospital.
Ambulàncies a l'entrada del servei d'Urgències de l'hospital. ARXIU

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) podrà triar entre quatre propostes per adjudicar el transport sanitari assistit però no medicalitzat. Quatre propostes sempre que divendres, quan s’obrin els sobres presentats, no es detecti cap incidència que invalidi ja d’entrada alguna de les ofertes. Aquest dilluns era el darrer dia per a la presentació d’ofertes i les quatre que es preveien, segons les diverses fonts consultades, han estat formalitzades. Els tres grups empresarials que concorren al concurs, i especialment els dos que aspiren per primer cop al servei, esperen que el procés sigui transparent i extremadament neutre. 

La presència de la Creu Roja com un dels aspirants aixeca multitud de suspicàcies. Hi ha com a mínim dos elements ara mateix que generen expectació. Els treballadors actuals del servei, els tècnics sanitaris actualment empleats pel concessionari del transport sanitari, l’empresa Ambulàncies del Pirineu (ADP), una de les quatre aspirants, estan molt pendents del procés i creuen que bufen vents de canvi. En tot cas, la futura concessionària, la que sigui, té l’obligació de ‘quedar-se’ els treballadors (25) sempre que a  aquests els interessi. L’altre gran eix de debat és l’ètica o com es vulgui que es digui de la Creu Roja, una ONG sense afany de lucre, de participar en un concurs públic que convoca una institució pública que o bé directament o bé a través del ministeri de Salut la subvenciona.

Una ambulància de l'actual concessionària transitant d'urgència pel carrer Prat de la Creu.

Relacionat

L’ombra allargada de la Creu Roja plana sobre el concurs pel transport sanitari

Però el que és clar és que la Creu Roja Andorrana ha presentat la seva oferta. Ho han confirmat fonts de l’ONG. Tampoc hi ha dubte que també ha formalitzat la seva proposta la concessionària actual. Una Ambulàncies del Pirineu (ADP) que ja fa molts anys que opera al Principat i que assumeix una bona part del transport sanitari (fins ara, a la nit els serveis els feien els bombers, però amb el nou plec de condicions aquesta situació canvia, és una de les novetats, i l’haurà d’assumir el nou concessionari).

Les dues alternatives noves són les que presenten tres empreses que els darrers anys s’han muntat al país -amb professionals andorrans de l’àmbit sanitari al darrere- justament tot esperant poder concórrer al concurs alhora que, mentrestant, han anat fent serveis preventius. Dues d’aquestes firmes, Ambulàncies Carlemany i Ambulàncies Valira s’han associat. Concorren sota el paraigua d’una UTE i amb el suport logístic de la firma catalana Ambulàncies Egara, que està al darrere de Valira.

Un vehicle de transport sociosanitari de la Creu Roja.

Relacionat

La Creu Roja confirma que aspira a fer el transport sanitari davant l’enuig d’altres concurrents

La tercera empresa privada andorrana de nova formació que fa oferta és SAS Ambulàncies, hereva d’Ambulàncies de les Valls, que al seu dia va compartir feina amb ADP. Fonts d’aquesta empresa han assegura que presenten una proposta molt ferma i atractiva, “la millor que haurà rebut mai el SAAS”. En aquest cas també tenen un suport estranger. SAS s’ha aliat amb l’andalusa SSG, un grup de serveis sociosanitaris que té justament en el transport, a Andalusia, però també a Catalunya o a les Balears, un dels seus puntals.

Etiquetes

Comentaris

Trending