La forquilla de preus oferts pels aspirants al transport sanitari ‘desorienta’ el SAAS

La comissió de control i avaluació tècnica que regeix el procés sol·licita als quatre candidats que confirmin el preu inclòs a les propostes perquè el biaix que hi ha entre elles no quadra

Una ambulància treu el morro en les dependències del SAAS.
Una ambulància treu el morro en les dependències del SAAS. Toni Solanelles

Les propostes econòmiques fetes per les societats que estan vinculades a la concessionària actual del transport sanitari estan alterant el concurs que hi ha en marxa. Segurament era la pretensió d’Ambulàncies del Pirineu (ADP), que en certa manera temia que l’arribada d’empreses més potents a nivell internacional la pogués deixar fora de combat i sense possibilitat de poder tenir possibilitats reals de poder reeditar l’adjudicació.

La forquilla de preus que inclouen les quatre propostes que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) és tan dispar que, formalment, els integrants de la mesa de contractació, o en aquest cas la comissió de control i avaluació tècnica, estan d’allò més ‘desorientats’. Com a mínim sobre el paper. D’aquí que fa pocs dies l’esmentat comitè hagi tramès una circular als responsables de les quatre propostes -Cor de les Valls i ADP, que són la mateixa cosa, i les UTE Ambulàncies Carlemany i Valira més Egara Ambulàncies, i SAS Ambulàncies aliada amb l’andalusa SSG- per demanar-los que confirmin que els preus que consten en les seves propostes són els correctes.

Els aspirants han de presentar un conjunt de tarifes essent la principal el forfet diari que pensen cobrar al SAAS per al transport sanitari assistit però no medicalitzat. Aquest forfet té una tarifa de temporada alta i una altra de temporada baixa. Actualment volta els 1.500 i els 1.300 euros

El biaix que ni ha entre les unes i les altres és escandalós. Els aspirants han de presentar un conjunt de tarifes essent la principal el forfet diari que pensen cobrar al SAAS per al transport sanitari assistit però no medicalitzat. Aquest forfet té una tarifa de temporada alta i una altra de temporada baixa. Actualment volta els 1.500 i els 1.300 euros. Les dues UTE rebaixen una mica aquesta xifra però no se n’allunyen massa, i entre elles no hi ha gaire distància. Cor de les Valls planteja un forfet d’un euro diari mentre que ADP proposa una forquilla que va de 400 a 800 euros.

Aquestes tarifes són el nucli essencial de l’oferta atès que un 60% de la puntuació del concurs és decideix a raó del preu. Certament, hi ha tot un catàleg de preus per a d’altres serveis que també cal valorar, però dels quals majoritàriament se’n fa càrrec o la CASS o el privat. Evidentment, el forfet diari presenta un decalatge molt gran entre dues propostes i les altres dues. El SAAS pretén resoldre el concurs entre aquest mes de juliol i el d’agost. No en va, el nou concessionari hauria d’entrar en servei el setembre.

Una de les ambulàncies d'ADP estacionada davant l'hospital, a Fiter i Rossell.

Relacionat

Treballadors d’ADP pressionen amb draps bruts interns per mirar que no es renovi la concessió

Més enllà de l’alerta que haurien suscitat les propostes tarifàries, no ha transcendit cap a on va l’anàlisi del convocant. Les empreses estan a l’expectativa. I les dues UTE amb participació estrangera treuen foc pels queixals amb el que consideren una alteració indeguda del procés per part de l’actual concessionari. De fet, hi ha societats que ja estan preparant accions judicials en funció de les decisions que acabi adoptant el SAAS, mentre els actuats tècnics de transport sanitari observen el procés estupefactes sabedors de la situació que han hagut de viure durant anys i concebent com a increïbles les propostes fetes per l’actual concessionària que, per ara, és la seva empleadora.

Comentaris (5)

Trending