Finances reserva prop de 30 milions pels possibles morosos dels crèdits tous de la Covid

El ministeri calcula un rati de morositat màxim del 18% però té clar que serà molt menys perquè no executarà els impagats només vèncer els terminis, ben al contrari, “no serem estrictes”

El ministre de Finances, Eric Jover, durant una compareixença.
El ministre de Finances, Eric Jover, durant una compareixença. ARXIU / SFGA

El ministeri de Finances farà una provisió de fons, en el pressupost del 2021, de prop de 30 milions d’euros per afrontar els crèdits tous concedits arran de la crisi del coronavirus que els beneficiaris acabin no retornant. Partint d’un estudi fet pel Banc d’Espanya, el Govern ha establert un rati màxim de morositat del 18%. Però està convençut que ni de bon tros s’arribarà a aquesta xifra. Entre altres coses, perquè no se serà estricte a l’hora d’executar les garanties.

El ministre de Finances, Eric Jover, ha explicat aquest divendres que del paquet de 230 milions de màxim que es podia arribar a injectar en forma de crèdits tous en el marc dels diferents programes per combatre els efectes econòmics de la pandèmia, finalment se’n disposarà uns 150 milions. El primer programa, de 130 milions, es va esgotar per complert. El segon, dotat amb 100 milions més, s’està assignant a un ritme molt lent. Conseqüentment, Finances calcula que no es concediran crèdits per més de l'esmentat centenar i mig de milions d’euros.

Respecte d’aquesta xifra, més o menys, es calcula que d’un màxim del 18% se n’haurà de fer càrrec l’Estat com a avalador final perquè els beneficiaris no retornin els crèdits. El percentatge, s’ha dit, surt de seguir el patró establert pel Banc d’Espanya. Però a diferència del que passa a l’Estat veí, el Govern no té la intenció d’executar els avals en la data estricta de venciment. No s’exigirà el retorn efectiu d’immediat.

El Govern ja va acordar que es concediran pròrrogues. Més encara, si es veu que una empresa és viable, per molt que li costi tornar el crèdit, se li donarà marxa i si cal es faran programes específics de prestamització. Eric Jover ha deixat clar que “l’objectiu no és ofegar les empreses; no serem estrictes”.

Comentaris (4)

Trending