Actua inicia un projecte per predir i analitzar les allaus

L’entitat signa un conveni de col·laboració amb AistechSpace, una empresa especialitzada en el monitoratge via satèl·lit

Comentaris

La ppresentació de l'acord amb Aistech a la Casa de la Muntanya
La ppresentació de l'acord amb Aistech a la Casa de la Muntanya ACTUA

Actua vol explorar la possibilitat de desenvolupar a Andorra noves tècniques geoespacials i d’imatge per satel·lit relacionades amb la muntanya. Aquest és l’objectiu del conveni que l’entitat ha signat amb AistechSpace. Un dels eixos del treball serà la predicció i l’anàlisi de les allaus de neu.

L’acord s’ha signat aquest dijous a la Casa de la Muntanya d’Ordino, rubricat pel secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert, el director d’Actua Innovació, Marc Pons, i el cofundador d’AistechSpace, Carles Franques. Es tracta d’un conveni de col·laboració per explorar el desenvolupament a Andorra de noves tècniques geoespacials i d’imatge satèl·lit relacionades amb la muntanya.

En un comunicat, des d’Actua s’ha explicat que AistechSpace és una entitat privada del sector espacial que compta amb el suport de l’Agència Espacial Europea. Així, està especialitzada en el monitoratge de la terra mitjançant la seva xarxa de satèl·lits i en la generació d’intel·ligència geoespacial a partir de l’anàlisi de dades terrestres captades des de l’espai.

Galabert ha destacat la importància de l’acord i ha avançat que “els principals esforços se centraran en la predicció i anàlisi d’allaus de neu a Andorra”. També ha apuntat que “es treballarà en el desenvolupament de models de cobertura de neu i monitoratge del desgel, que permetran avaluar les contribucions als nivells d’aigua del riu. Així, ha afirmat que “amb aquestes dades es podran desenvolupar models predictius per determinar els volums i cabals d’aigua dels rius del país”.

Per la seva banda, el director d’Actua Innovació, Marc Pons, ha apuntat altres àmbits d’actuació com ara “el desenvolupament de sistemes i models que facilitaran la mesura i el seguiment de la densitat forestal o determinar possibles reduccions en les densitats dels arbres” i “la detecció  de riscos naturals via imatge satèl·lit”. De fet, aquesta setmana ja s’ha començat amb la instal·lació d’alguns sensors a Sorteny que permetran el monitoratge de manera contínua i recurrent de variables crítiques.

Per la seva banda, Carles Franques ha assenyalat que “considerem que Andorra i les iniciatives que Actua Innovació ha posat en marxa suposen un entorn propici i adient on podem treballar de manera conjunta amb els diferents agents amb l’objectiu de compartir coneixement, experiències i tecnologia per generar un impacte real en l’àrea de muntanya”. A la vegada, ha recordat que “el nostre objectiu és aportar una nova visió sobre l’impacte de les activitats humanes i econòmiques sobre el planeta i contribuir a millorar el nivell i la qualitat de vida a través d’un desenvolupament més sostenible”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending