Els temporers argentins clamen contra el seu govern per no repatriar-los

El cronograma de la setmana vinent segueix sense incloure vols des d’Europa, fet que fa créixer la indignació i la preocupació de qui es troba amb pocs recursos econòmics

Alguns dels temporers amb els cartells on reclamen ser repatriats.
Alguns dels temporers amb els cartells on reclamen ser repatriats.

Les xarxes socials dels temporers argentins atrapats a Andorra bullen d’indignació. L’enuig amb el seu govern, el liderat per Alberto Fernández, ha crescut després de l’anunci per part de la Casa Rosa d’una nova tongada de vols de repatriació. Cap d’ells, novament, des d’Europa. Fins al 26 d’abril, com a mínim, cap avió en el qual tinguin esperança de tornar cap al seu país. La sensació d’abandonament és cada cop més important.

La gota que ha fet vessar el got és el nou cronograma de vols fet públic per l’executiu del país andí de cara a la propera setmana. 18 viatges de repatriació entre aquest diumenge i el vinent. Des de llocs com Guayaquil, a l’Equador; Cancún, a Mèxic, Miami, als Estats Units; o Lima, al Perú. També des d’Austràlia, Cuba, Guatemala, Costa Rica o Panamà. Cap d’ells, però, des d’Europa. Per tant, cap d’ells pensats per permetre el retorn dels temporers atrapats a Andorra des que la campanya turística d’hivern es va tancar bruscament arran de l’esclat de la crisi del coronavirus.

El dispositiu ha estat planificat per la cancelleria d’Exteriors però també els ministeris de Transport, Interior, Defensa, Seguretat i Salut. Justament, aquest departament és qui té la darrera paraula. I, per ara, es manté la mateixa idea que fa uns dies: no es vol programar vols des d’Europa, perquè es veu com el focus de la pandèmia del coronavirus. I, especialment, hi ha por a permetre viatges des de Madrid, un dels aeroports més accessibles per als argentins que es troben ara al Principat.

De res ha servit, per ara, la pressió exercida pels mateixos temporers, que estan efectuant una intensa campanya per demanar ajut. Via xarxes socials, sí, però també amb nombroses aparicions a mitjans argentins. El to, per cert, va pujant segons van avançant els dies sense tenir una resposta satisfactòria dels seus governants.

Varadosenandorra xifra en 45 les persones atrapades al país que necessiten medicació especial i en 326 les que estan en situació de vulnerabilitat

“Els dies passen, la situació s’agreuja i ja vindria sent hora que el nostre govern respongui per nosaltres. Estem a casa aliena”, afirmava un dels darrers missatges a Twitter del grup Varadosenandorra, que ha centralitzat bona part dels temporers. També es denuncia les enormes dificultats -per no dir gairebé impossibilitat d’accedir als ajuts anunciats des de la Casa Rosada per aquells nacionals que es quedessin atrapats a l’estranger-

Des del grup s’ha volgut també actualitzar les dades recollides via l’enquesta entre els temporers. Així, s’indica que hi ha 45 persones que han afirmat necessitat medicació especial i, també, tres noies amb un embaràs d’alt risc. A banda, hi ha 326 temporers que patirien una situació de vulnerabilitat econòmica.

La pressió sobre l’executiu d’Alberto Fernández també ha arribat del mateix Govern andorrà. Aquesta setmana, la ministra d’Exteriors, Maria Ubach, va enviar una carta al seu homòleg argentí, Felipe Solá. En ella, li va voler recordar que tenen “obligacions” amb relació als seus nacionals. Des d’Amnistia Internacional, també s’ha criticat la situació. En declaracions a l’emissora argentina Radio Perfil, Mariana Márquez, directora de Política i Justícia Internacional de la branca de l’ONG al país andí, va denunciar ara fa uns dies que “hi ha molta gent sense resposta, sense comunicació amb el consolat i sense saber poder sostenir-se”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending