Els sindicats convoquen la ciutadania vestida de dol a una protesta contra els atacs als treballadors

L’acte inicialment promogut pels ensenyants es preveu fer dimecres vinent a les 7 de la tarda a la plaça on s’havia de construir ‘The Cloud’ i es demana als participants acudir-hi amb ciris i espelmes

-
-
Enterrar la democràcia. Aquest és el simbolisme que es vol donar a l’acte de protesta que estan promovent diversos sindicats del país contra el que consideren un atac reiterat dels poders governants contra la classe treballadora. La iniciativa, inicialment promoguda pel Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), està programat per a dimecres vinent a les 7 de la tarda a la plaça on s’havia de construir l’edifici ‘The Cloud’. La Unió Sindical d’Andorra (USd’A) qualifica la concentració com “l’acte més important des de la Constitució andorrana”.

El 16 de gener, dia escollit per dur a terme la protesta, és la jornada prèvia a l’aprovació al Consell General de la reforma de la Funció Pública. Els afiliats del SEP assistents a una assemblea extraordinària celebrada aquest dijous a la sala d’actes del centre de Formació Professional, a Aixovall, van donar suport a la convocatòria de la protesta. Aquest mateix divendres l’USd’A s’hi ha afegit i es preveu que s’hi adhereixin tots els sindicats del país. De fet, de forma testimonial, a l’assemblea del SEP ja hi van assistir com a oients membres de l’organització sindical que representa els treballadors de l’administració general (Sipaag).

La protesta engloba el malestar per tots els canvis socials i laborals que s’estan duent a terme al país. Un comunicat per l’USd’A aquest divendres destaca que “mai la classe treballadora havia rebut un atac de tal magnitud per part de la classe política dominant”. La crida feta per l’organització liderat per Gabriel Ubach remarca que “procedirem a enterrar la democràcia i la classe mitjana andorrana” davant “l’aprovació de les lleis socials i laborals que coaccionen per tal que qualsevol convocatòria de vaga sigui necessari el suport del 50% dels afiliats al col·lectiu implicat”.

Les lleis s’han publicat aquest dijous al BOPA però entren en vigor l’1 de gener, per tant, seran vigents de forma retroactiva i hi ha el dubte de saber què pot passar amb la convocatòria de la protesta, atès que fixa unes condicions que ara mateix i en vista al 16 de gener ja no es podrien complir. Evidentment, però, sembla clar que les normes que limiten els drets i les llibertats de les persones no poden tenir efectes retroactius. I si els tenen, han de ser per beneficiar els afectats, no pas per perjudicar-los, amb la qual cosa no es descarta que els sindicats promoguin alguna acció judicial contra les lleis acordades pel Consell General.

La trobada es durà a terme a la plaça que l’USd’A ha denominat de la vergonya, dimecres de la setmana que ve a partir de les 7 de la tarda, i es demana “a tots els assistents que acudeixin a l’acte vestits de negre i amb una espelma o ciri” per tal de simbolitzar realment un funeral. L’objectiu és que la convocatòria sigui molt més nombrosa que la que hi va haver el 17 de desembre al passatge Biscariet, i que va reunir més de 1.200 persones.

Comentaris (1)

Trending