Els Pujol enviaven xofers a Andbank perquè executessin les retirades de diners en efectiu

Comentaris

Els Pujol enviaven xofers a Andbank perquè executessin les retirades de diners en efectiu
Els Pujol enviaven xofers a Andbank perquè executessin les retirades de diners en efectiu
  • El jutge De la Mata ha rebut nova documentació procedent d'Andorra on es reflecteixen noves fórmules de dictar les ordres per part de la família de l'expresident català
  • La informació la revela el diari 'El Mundo', que reprodueix un suposat correu electrònic que evidenciaria una operació, l'abril del 2003, de més d'1,3 milions d'euros
  • Els gestors de l'entitat bancària haurien arribat a sol·licitar 'permís' a Oriol Ribas per poder executar l'ordre, que va arribar quan Pujol Soley encara presidia la Generalitat

La família Pujol va arribar a utilitzar un xofer perquè pugés a Andorra a retirar diners en efectiu tot aportant als executius d’Andbank -on estaven dipositats els diners dels familiars de l’expresident de la Generalitat catalana i on s’anaven a buscar- un manuscrit amb l’ordre de retirada firmat per algun dels membres del clan i, alhora, titulars dels comptes. Així constaria en la nova documentació que les autoritats judicials del Principat han fet arribar a l’Audiència nacional espanyola en el marc de les diferents ampliacions de la comissió rogatòria del ‘cas Pujol’ tal i com publica el diari madrileny ‘El Mundo’. El rotatiu fa referència, com a exemple, d’una retirada de més d’1,3 milions d’euros en efectiu el 2003. L’ordre la va donar ‘via xofer’ Mercè Gironès, l’esposa encara llavors de Jordi Pujol júnior, i el mateix Oriol Ribas en va autoritzar la seva execució segons es desprèn d’un suposat un correu electrònic que el diari reprodueix i que constaria en la documentació enviada al jutge José de la Mata.

El 4 d’abril del 2003, quan s’envia la ‘carta xofer’, com així es denomina, Jordi Pujol Soley encara era president del govern català. El suposat correu electrònic reproduït per ‘El Mundo’, on hi figura informació com ara el muntant total que s’ha demanat retirar -1.352.278 euros- l’hauria escrit Joan Jové, que va agafar en un moment determinat el relleu de Josep Maria Pallerola com a gestor dels Pujol. Jové es va prejubilar fa uns quants mesos amb una indemnització prejubilatòria diferida en el temps sota el braç. No seria aquest gestor l’únic en plegar d’Andbank amb aquesta fórmula de compensació que persegueix garantir-se la confidencialitat de qui ha de percebre els pagaments i que, en ser diferits -i suposadament lligats a unes condicions determinades- poden arribar a deixar-se sense efecte.

Segons explica ‘El Mundo’, el mètode d’enviar una tercera persona, qui es denomina com el xofer, al Principat amb una ordre manuscrita dels Pujol on expressaria quina era l’operació que es demandava -en aquest cas la retirada en efectius del volum de diners citat- s’hauria dut a terme amb posterioritat a les ordres telefòniques o via fax, per exemple. I serien un exemple del fet que amb el pas del temps els controls bancaris van anar sent, també davant la família de l’expresident català, una mica més exigents. A finals de la dècada del 1990, quan apareixien les ‘famoses’ denominacions de ‘la mare superiora de la congregació’, els ‘missals’, el ‘reverend mossèn’ i altres de similars, les ordres per executar operacions eren donades per telèfon o fax i era el gestor, en aquest cas i durant molts anys Pallerola, qui les transcrivia en el document oficial bancari. Així ho hauria explicat la policia espanyola al jutge després d’analitzar la documentació rebuda d’Andorra.

Els agents que actuen per ordre judicial, segons ‘El Mundo’, han analitzat els correus electrònics i expliquen a De la Mata en el seu últim informe que habitualment el clan català movia la seva fortuna oculta “per simples instruccions telefòniques al gestor”. La Unitat de delinqüència econòmica i fiscal (Udef) afirma en l’informe que “no obstant això, sembla que amb l'esdevenir temporal els controls van passar a ser una mica més rigorosos, donant lloc al fet que coneguem qüestions sorprenents”. En el cas referit anteriorment, subratlla la Udef, «Jordi Pujol Ferrusola va manar a un xofer a recollir 1.352.278 euros en metàl·lic que es van reintegrar de la seva posició».

Les autoritats del Principat han remès al Jutjat d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional un correu electrònic que “forma part d'una cadena” i en ell “sembla sol·licitar autorització dels nivells executius superiors de la institució bancària Andbank per donar-li els diners en metàl·lic al xofer, que portava un document manuscrit” de Mercè Gironès, exdona actualment de Jordi Pujol Ferrusola i titular oficial del compte AN 62121 de la qual es van retirar els fons. “D'acord del conjunt documental pot deduir-se que es acudia físicament a Andorra, primordialment per al lliurament de mitjans de pagament, entre ells d'efectiu metàl·lic, efectuant la resta de gestions, com ordres de pagament, transferències, inversions, etc. per mitjans telemàtics, entre els quals hi havia el telèfon fonamentalment”, rebla la policia. 

 

Comentaris

Trending