Els presos esperen que la visita de Macron serveixi per promoure un indult

Un ampli grup de penats havia enviat una missiva al Raonador del Ciutadà lamentant que fa cinc anys que no es dóna cap mesura de gràcia

-
-
Els reclusos al centre penitenciari de la Comella esperen que l’anunciada visita, el setembre, del Copríncep francès, Emmanuel Macron, serveixi per promoure un indult. Es tancaria així el cicle d’un lustre en què no s’ha decretat cap mesura de gràcia. I serviria per donar resposta a un ampli grup de penats que les darreres setmanes havien mostrat el seu neguit pel fet de no rebre cap rebaixa extra en les seves respectives condemnes.

Els indults penitenciaris són una de les prerrogatives que tenen encomanades constitucionalment els cap d’Estat. Tot sovint aprofiten moments simbòlics o actes de connotació històrica per acordar una rebaixa de pena per a determinats presos. L’últim cas es va donar el juny del 2014 amb la visita al Principat de l’aleshores Copríncep François Hollande. En el marc d’una trobada amb el seu homòleg mitrat, Joan-Enric Vives, van acordar la darrera mesura de gràcia fins ara concedida.

Fa temps que a la presó, entre els presos condemnats en ferm, hi ha mar de fons per aquesta qüestió. Fins al punt que s’ha concretat el malestar amb una carta tramesa al raonador del ciutadà, Marc Vila, i signada per 27 reclusos, una carta l’existència de la qual ha avançat aquest dimecres el rotatiu ‘BonDia’. Fonts penitenciàries n’han confirmat també l’existència i han explicat que el malestar ve de lluny.

Vila estudiarà el contingut de la missiva rebuda i faria de mediador amb els Coprínceps per fer-los arribar el neguit. No obstant això, les fonts penitenciàries consultades han assegurat que aquest dimecres l’escenari ha canviat sensiblement. Els interns continuaran fent pressió, en certa manera, però esperen que la visita de Macron serveixi per promoure l’indult que reclamen

De ben segur, si el viatge del mandatari francès s’acaba concretant, els dos caps d’Estat es trobaran en un moment o altre i serà l’ocasió d’acordar la mesura de gràcia. Caldrà llavors establir el termini en què s’estableix el perdó, la rebaixa, i quins presos se’n poden beneficiar. Habitualment, hi ha certs delictes (els de sang, les violacions…) que mai no entren en aquesta mena de beneficis.

Comentaris

Trending