Els danys causats per senglars en l’agricultura cauen en picat

L’any passat es van presentar només un 30% de denúncies respecte del 2017 i tan sols es van abatre una dotzena de porcs fers

Un camp malmès per l'acció dels porcs senglars.
Un camp malmès per l'acció dels porcs senglars.
L’allargament de la temporada de caça i el fet d’habilitar el dissabte com a dia hàbil per abatre senglars ha reduït dràsticament la generació de danys per part dels porcs fer en l’agricultura. Malgrat que les mesures per intentar combatre l’acció maliciosa dels porcs es van començar a adoptar el 2016, no ha estat fins els dos darrers anys que se n’han vist clarament les conseqüències. De fet, l’any passat els banders van rebre menys d’un terç de les denúncies que es van interposar el 2017.

De quatre o cinc anys enrere, hi va haver uns quants exercicis que l’acció dels porcs fers va ser molt temuda pels pagesos. Els propietaris d’explotacions hortícoles eren tot sovint víctimes de l’actuació desmesurada dels senglars, que feien malbé les plantacions, les collites. La situació va començar a revertir el 2016, quan es va començar a constatar una davallada producte de “l'ajustament de la normativa per respondre a les denúncies d'una manera més eficaç així com també gràcies a les modificacions a l'orde ministerial que faciliten i allarguen la temporada de caça”.

Dels darrers quatre anys, el punt més àlgid va ser el 2017. Les denúncies es van disparar fins a les 152, onze més que l’any abans. Aquell 2017 es van arribar a autoritzar onze batudes, es van atorgar permisos a 172 permisos i també els banders, per iniciativa pròpia, van dur a terme deu actuacions. Tot plegat va suposar sacrificar 121 senglars. 21 denúncies es van quedar sense cap actuació per part dels banders. 

En un parell d’anys la situació ha canviat molt, fins al punt que en aquest 2019 recentment acabat les denúncies s’han quedat sols en 46, és a dir, un 30% respecte del 2017. El cos que des d’aquest dilluns formalment dirigeix Ferran Teixidó no ha hagut d’organitzar cap batuda i tan sols s’han autoritzat 39 banders a sortir de caça fora de temporada per enxampar animals que estaven danyant l’agricultura. També els banders han fet sis actuacions. La suma de tot plegat ha comportat que s’hagin abatut dotze senglars, que representa el 10% dels que es van matar el 2017.

Etiquetes

Comentaris

Trending