Els crèdits tous perquè les empreses puguin fer front als coronavirus tindran un tipus d’interès del 0,25%

El Govern no preveu cap exempció ni rebaixa ni a lloguers ni a hipoteques als particulars i l’objectiu és assegurar que els assalariats puguin cobrar el 100% del sou

-
-
La línia de crèdits que el Govern està negociant amb l’associació de bancs (Andorran Banking) per tal que les empreses puguin fer front a l’impacte econòmic que està suposant la crisi del coronavirus no serà a interès zero però sí a “un tipus residual”, en paraules del ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, que voltarà el 0,25%. Aquestes és una de les mesures amb què treballa l’executiu i que s’ha d’incloure en la llei òmnibus amb la qual s’està treballant.

Jover ha avançat pocs detalls concrets sobre el text que s’haurà de tramitar per la via de l’extrema urgència. Sí que ha deixat clar el ministre, però, que les exempcions o rebaixes que es puguin aplicar a hipoteques o lloguers només tindran a veure amb les activitats econòmiques, en cap cas no se’n beneficiaran els particulars. En aquest cas, els esforços se centren en què els assalariats puguin percebre el 100% de la seva nòmina.

El ministre ha descartat que es pugui recórrer al fons de pensions de jubilació de què disposa la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) ja que la crisi actual és una circumstància puntual i l’Estat “té els mecanismes de finançament necessaris”. El Govern preveu contractar una pòlissa de crèdit suplementària de 50 milions d’euros i paralitzar licitacions en curs o actuacions que no es considerin de transcendència absoluta.

Pinzellades sobre el tancament

El portaveu governamental ha donat algunes pinzellades més sobre el tancament d’obligat compliment que serà una realitat a partir de demà a pràcticament tots els sectors de l’activitat empresarial, sols els serveis essencials podran funcionar. Hi haurà alguns professionals liberals que si ho volen podran fer teletreball i continuar prestant els serveis que escaigui, però no podran obrir el centre de treball per evitar així concentració de persones.

La construcció i tots els centres de fabricació, evidentment, hauran de deixar de funcionar des d’aquest dimecres. I aquelles activitats que fins ara s’havia recomanat de no obrir al públic però que es podia continuar treballant de forma interna, també hauran de paralitzar la seva activitat. Alhora, s’està tractant amb diversos col·legis i associacions professionals per tal de garantir una mena de serveis mínims entre tot el col·lectiu però que no obligui ni molt menys a continuar operatius empleats de totes les empreses sinó que hi pugui haver una rotació per preservar el personal.

La llei òmnibus també establirà mesures en relació amb el sistema judicial, amb la qual cosa se suspendran terminis per dur a terme accions legals.

Comentaris (3)

Trending