Els banders es mostren disposats a fer més caça acompanyada si s’obren plans

Com els altres departaments o organitzacions que integren la comissió cinegètica, el cos estudia la proposta dels caçadors per traslladar la fórmula d’Enclar als altres vedats

Dos banders fent recompte d'isards aquest agost.
Dos banders fent recompte d'isards aquest agost.
Que hi hagi divergències en la manera de veure les coses és una cosa; que no es vulgui assumir més càrrega de treball, n’és una altra. Aquest és el plantejament que fa el cos de banders, que es mostra disposat a fer més acompanyaments als caçadors si s’obren més plans de caça. De fet, assegura el director del cos, Miquel Rossell, el que més motiva als agents és treballar sobre el terreny. Sortir a la muntanya. I fer l’acompanyament és una de les matèries que més agraden i en el perfeccionament de la qual més estan treballant.

Els banders són un dels col·lectius, dels departaments o organitzacions, que integren la comissió de seguiment de la caça. I en aquest marc hauran d’emetre el criteri que escaigui, “després de valorar els pros i els contres”, diu Rossell, en relació amb la proposta feta des de la Federació de Caça i Pesca en relació a la translació de la fórmula de caça selectiva de l’isard que es fa a Enclar als altres vedats del país. Sense posicionar-se encara ni entrar en el fons de la qüestió, el director del cos diu que hi ha arguments raonables per aplicar plans de caça a Xixerella, Ransol i Sorteny igual com es fa a Enclar.

Si mai s’aplica un pla de caça a Xixerella, Sorteny o Ransol, els isards que es vegin allà quedaran fora del recompte general i cauran el nombre de captures per a la setmana del setembre

De fet, hi ha elements de sentit comú que cal tenir en compte. Rossell deixa clar que ara per ara la normativa és la que és i només contempla plans de caça de l’isard en un dels vedats, el d’Enclar. A la resta no s’hi pot caçar. Ni per la setmana cinegètica per excel·lència, la del setembre -enguany del 15 al 22-. En canvi, però, els isards que es compten en els terrenys reservats sense pla de caça específic passen a les xifres globals de les quals se n’extreuen els índexs de creixement globals i el de captures. 

D’aquí, per exemple, que enguany, es permeti abatre un total de 168 animals dels 841 que s’han comptat. D’aquests 841, 239 s’han vist als vedats als quals ni per activa ni per passiva no es podrà accedir a no ser que es vulgui cometre una infracció. Per tant, hi ha un segon element a tenir en compte: si mai s’acorda aplicar plans de caça a les reserves esmentades, automàticament sortiran del recompte general i, en conseqüència, les captures que es podran fer durant la Setmana de caça de l’isard es reduiran notablement.

I és que els índexs de creixement són molt superiors als vedats -de fet, entre altres coses per això es fan- que no pas al terreny cinegètic comú. En xifres rodones: el 32% contra el 18%. Segons les dades de què disposa el departament de Fauna del ministeri de Medi Ambient i Agricultura a partir del recompte fet de comú acord pels banders i els caçadors, a Enclar hi havia 327 isards dels quals 105 eren cabrits. Segons el pla de caça que s’aplica en aquest terreny, s’hi podran capturar de forma selectiva i acompanyada 39 animals més un trofeu.

Els recomptes d'enguany als vedats que sumen al terreny cinegètic comú: 91 isards a Sorteny dels quals 31 eren cabrits; 81 a Xixerella (27 cabrits), i 67 isards a Ransol (17 cabrits)

La resta de xifres a la resta de reserves són les següents: 91 isards a Sorteny dels quals 31 eren cabrits; 81 isards més a Xixerella, 27 dels quals cabrits. Finalment, a Ransol s’hi van veure 17 cabrits d’entre el total de 67 isards comptats. Per tant, en terreny cinegètic comú són 602 els animals que s’han vist. Davant d’aquestes dades i els índexs de creixement, el departament de Medi Ambient no veuria malament de promoure plans de caça als vedats, que sortirien del recompte general. S’ha de fer una modificació normativa, per això.

I si hi ha un canvi, assegura Rossell, els banders no tindran cap inconvenient a fer els acompanyaments escaients que s’escaigui. El director del cos de banders assegura que “en general”, la relació amb els responsables de la Federació de Caça i Pesca és “excel·lent” perquè impera “el sentit comú” i “la bona sintonia”. Quant a possibles animals malalts, el màxim responsable dels agents forestals del país recorda que les normatives actualment vigents ja els permeten actuar.

Etiquetes

-

Relacionat

Discrepàncies entre caçadors i banders per la gestió de la caça de l’isard en els vedats
-

Relacionat

Durant la Setmana de caça de l’isard es podran abatre 168 animals

Comentaris

Trending