Martí fa una crida a recuperar participació electoral

A partir d’aquest dimarts a les 12 del migdia i fins el proper dimarts a la mateixa hora es poden presentar les candidatures, mentre que el vot judicial es posarà en marxa el 25 de març

Comentaris

El cap de Govern, Toni Martí, durant la compareixença pública d'aquest dilluns.
El cap de Govern, Toni Martí, durant la compareixença pública d'aquest dilluns.

El cap de Govern, Toni Martí, espera que el proper 7 d'abril hi hagi un punt d’inflexió i es freni la caiguda de participació que hi ha hagut en les darreres cites electorals. El màxim responsable governamental també vol creure que la campanya, que s’iniciarà el 24 de març a les 12 del migdia, estarà marcada per “una confrontació d’idees” i no “el joc perillós” que a parer seu s’està vivint en alguns moments. Els partits polítics i les agrupacions electorals podran presentar les seves candidatures entre el migdia d’aquest dimarts i el de dimarts vinent. Qui vulgui votar a la Batllia ho podrà fer a partir del 25 de març.

Martí ha comparegut públicament per anunciar que el BOPA publicarà aquesta propera mitjanit el decret de dissolució del Consell General signat per ell mateix i pels dos Coprínceps. Aquest decret més el de convocatòria d’eleccions posa en marxa tot un ampli i intens calendari electoral. En una setmana s’han de formalitzar les candidatures. Un termini formalment curt que, Martí, ha recordat que en realitat no és tal perquè va avançar amb temps que els comicis serien el 7 d’abril i “fa molts dies que vaig dir que aprovat el pressupost” hi hauria la dissolució de la cambra, amb la qual cosa “no es podrà dir que no hi ha hagut temps. S’ha informat amb temps”.


 

 

 

El màxim responsable executiu ha posat de relleu totes les dates que es referiran en els decrets que seran publicats aquest dimarts -la cita amb les urnes, els col·legis electorals estaran oberts de les 9 del matí a les 7 de la tarda- i ha passat a fer algunes reflexions a preguntes dels periodistes. La primera per parlar del vot judicial i afirmar que “és una polèmica que ens hauríem pogut estalviar”. Martí ha recordat que els sufragis que es duen a la Batllia són custodiats en tot moment pel sistema judicial i que no hi ha cap dubte sobre això. “Els processos electorals sempre han estat nets i no hi ha hagut mai cap problema”.

Martí ha explicat que “és possible” canviar la papereta mentre dura la campanya electoral i fins al mateix dia de reflexió -la Batllia estarà oberta del 25 de març al 6 d’abril, excepte el diumenge que queda enmig, de 9 a 19 hores de dilluns a divendres i de 9 a 13 hores els dissabtes- però que “es fa molt poc”. El cap de Govern ha afirmat no tenir clar si es pot canviar el sufragi més d’una vegada. En qualsevol cas, “és potestat del poder judicial; el Govern només facilita els mitjans que li demana”.

El mandatari governamental es mostra "força satisfet del compliment del programa electoral" i manté que l'increment de llistes permetrà "més tria per al ciutadà"

El polític escaldenc ha pronosticat que el fet que la precampanya haurà estat més llarga -des que durant el debat d’orientació política va anunciar que hi hauria eleccions a la primavera, ha recordat- i que almenys en la circumscripció nacional es preveu un nombre força elevat de candidatures, hi haurà “una participació més alta que els últims comicis”. En tot cas, “jo vull pensar i desitjo que hi hagi un punt d’inflexió” i que després d’un parell de cites amb les urnes amb franca davallada, la caiguda s’aturi.

Martí, que s’ha mostrat “força satisfet del compliment del programa electoral”, ha reconegut que la legislatura que ara s’acaba, “marcada a l’inici per la nota del FinCEN” ha estat “molt diferent” de la primera, encara que no ha volgut donar excessiva volada al ‘cas BPA’ més enllà de dir que això hauria fet que “projectes majors” hagin quedat per al final de la legislatura, quan s’han viscut “sessions parlamentàries extraordinàriament llargues”. El cap de Govern també ha recordat les “dures sessions de control”, encara que legítimes en el marc de “l’esgrima parlamentària”.

El fins líder demòcrata, que ha remarcat que no hi ha dubte a quin projecte polític donarà suport el 7 d’abril a l’urna i que ha preferit evitar de pactes postelectorals perquè espera una victòria per majoria absoluta de DA -sí que ha remarcat que amb temes com la UE han tingut més afinitat amb el PS i amb altres qüestions com l’avortament i el marc institucional s’han sentit més a prop de la ‘terceravia’-, ha deixat entreveure que tem que hi haurà una campanya electoral tant dura com molts moments de la legislatura. “Però el meu desig continua sent el mateix: que hi hagi una confrontació d’idees”, perquè qualsevol altra cosa és entrar “en un joc perillós” al qual “no hi estem acostumats”.

Comentaris (2)

Trending