Demòcrates deixa la porta oberta a un pacte amb Desperta Laurèdia a les legislatives

Des de la formació de Govern s'analitzen les diverses possibilitats per intentar guanyar en el territori d'Unió Laurediana

Comentaris

Maria Àngels Aché, Cerni Cairat, Ladis Baró, Sofia Cortesao amb la seva filla -tapada per Cerni Cairat-, i Maria Teresa Cairat.
Maria Àngels Aché, Cerni Cairat, Ladis Baró, Sofia Cortesao amb la seva filla -tapada per Cerni Cairat-, i Maria Teresa Cairat. ARXIU

La proximitat amb les eleccions legislatives ha fet que ja hi hagi diversos moviments. El sistema electoral amb 14 consellers per llista nacional i 14 per les parroquials obliga a imposar-se a quatre o cinc d'elles per tenir majoria o, en cas contrari, haver de pactar amb altres formacions com en l'actual govern. Des de Demòcrates no es descarta poder tenir majoria en solitari. Saben que els resultats poden ser ajustats a Encamp, Escaldes-Engordany i Andorra la Vella, i hi ha una parròquia on surten clarament com a perdedors, i és Sant Julià de Lòria.

La parròquia laurediana és territori Unió Laurediana, una formació pràcticament invencible. Per derrotar-la va caldre la gestió d'un comú desastrós -Montserrat Gil, Manel Torrentallé-, un candidat amb poc carisma -Joan Albert Farré- i la unió de la resta de forces amb el nom de Laurèdia en Comú. Tot i això l'elecció es va resoldre per només 12 vots, una mostra de la dificultat per batre Unió Laurediana. De fet de tots els partits de Sant Julià, és l'únic que té una bossa fixa de vots, cosa que el fa sortir amb avantatge respecte a la resta. Una altra cosa són els candidats que puguin presentar perquè la marca de la casa en els darrers anys ha estat desvestir un sant per vestir-ne un altre. Aixó, per exemple, és treure Josep Majoral o Montserrat Gil de Consell General per portar-los al comú.

Ara mateix, la segona força és Desperta Laurèdia, amb tres consellers al comú. A les eleccions va tenir el suport de Demòcrates amb la presència a les llistes de l'exministre Gilbert Saboya i amb Ladis Baró, expresident del grup parlamentari taronja com a presentador de la candidatura. Per això, no és estrany que truquin a la porta dels Desperta que en la seva primera participació electoral (comunals 2019) van sumar 970 vots per 1.159 d'Unió Laurediana. Els números no enganyen però provoquen dubtes i el més clar és saber si DL tornaria a tenir en els pròxims comicis aquest coixí així com si poden presentar un candidat amb garanties ja que no sembla que cap dels tres consellers comunals -Cerni Cairat, Maria Àngels Aché i Sofia Cortesao- tingui intenció de deixar el seu lloc.

Les clares derrotes a les dues darreres legislatives són un mal record per als taronges

Demòcrates s'ho està mirant tot amb lupa. És lògic perquè a les dues darreres eleccions legislatives han perdut per golejades a Sant Julià tot i portar dos exministres a la candidatura com Gilbert Saboya  i Carles Àlvarez Marfany. Al primer, UL i va treure 400 vots i al segon 300 que, a més, es va veure superat per la llista d'Acord (PS+Liberals). Un possible pacte DL i DA ha de comptar a més amb la benedicció de les diverses faccions dels taronges lauredians, perquè n'hi ha que segueixen Xavier Espot però n'hi ha altres que encara enyoren Toni Martí, i uns pocs que són electrons lliures. El president del comitè local, Eugeni de Santiago, afronta la tasca d'unir totes les tendències però també d'incorporar cares noves seguint el mandat que emana de l'executiva. La mateixa a la qual, i de cara als comicis, no li desagradaria una llista parroquial amb dos titulars taronges i un primer suplent de Desperta. Un dels titulars, en cas d'aconseguir la majoria, seria ministre i el suplent passaria a ser conseller general.

Seria una opció molt ben vista i amb un ampli suport, tot i que alguna veu crítica recorda el gran rèdit que ha tret Liberals en el pacte electoral després d'un discret resultat electoral al 2019,  i sondeja quanta gent està al darrera de Desperta Laurèdia.

Comentaris (4)

Trending