Coincidència a avançar en l’avortament, amb menys o més prudència

PS i Concòrdia proposen no només despenalitzar la interrupció de l’embaràs sinó també que es pugui fer al país, mentre que Demòcrates, Liberals i Andorra Endavant insisteixen que cal trobar l’encaix amb el Coprincipat

Un moment de la manifestació d'ara fa uns mesos en favor de l'avortament.
Un moment de la manifestació d'ara fa uns mesos en favor de l'avortament.

Sigui com a avortament sigui amb la denominació més eufemística d’interrupció voluntària de l’embaràs, aquesta qüestió és present als programes electorals de les sis formacions que es presenten a les eleccions del 2 d'abril. I en línies generals la voluntat és avançar en aquest dret. La diferència, però, es troba en fins a on es pot arribar. PS i Concòrdia aposten obertament perquè es pugui fins i tot avortar al país. La postura d’Acció, Liberals i DA és més prudent mentre que Andorra Endavant entén que cal sotmetre-ho a referèndum.

Quan no és resolt un tema polític, aquest ineludiblement torna a aparèixer en les futures conteses electorals. I això succeeix, novament, amb l’avortament. Novament, apareix als programes. La sensació, però, és que hi ha una àmplia voluntat d’intentar fer avenços. Ara bé, amb matisos importants entre aquells que entenen que un dret bàsic per a la dona no pot tenir barreres i els que alerten de la necessitat de no posar en risc l’estructura institucional. Bàsicament, fer-ho sense empipar el Copríncep episcopal.

Dels partits que han format part del Govern de coalició, només Acció parla obertament de “despenalitzar”, mentre que DA i Liberals insisteixen en la necessitat de no empipar el Copríncep episcopal

Entre els primers, PS SDP +. No es pot oblidar que l’aliança socialdemòcrata aplega els dos partits que històricament, i fins i tot quan només eren un, han defensat aquest dret. El seu programa deixa clar que volen “despenalitzar l’avortament i aprovar una llei per tal que, respectant uns terminis concrets, es pugui interrompre l’embaràs al nostre país, dins del circuit de la sanitat pública”, tot defensant que “no es pot continuar negant sota cap pretext el dret de les dones a decidir respecte a la seva maternitat” i que cal que, si decideixen interrompre un embaràs, ho han de fer “en condicions de seguretat”. Afirmen, a més, que “és vergonyós que al nostre país en ple segle XXI encara es negui sistemàticament aquest dret a les dones que hi viuen”.

En una línia similar, s’expressa Concòrdia, que advoca per despenalitzar i, després, legalitzar. “Defensarem el dret a decidir de la dona sobre el seu embaràs, dins de terminis mèdicament raonables”, indiquen, al mateix temps que “respectarem l’objecció de consciència dels professionals mèdics, tot garantint l’exercici del dret”. Asseguren també que “tindrem en compte els possibles efectes del canvi legislatiu en l’equilibri institucional i iniciarem, prèviament consultes amb els serveis d’ambdós coprínceps per reduir al màxim l’impacte”.

Sense donar gaires detalls, Acció també aposta fer passos decidits en aquesta qüestió. “Despenalitzarem l’avortament”, afirmen en el seu programa, en el capítol de millora de drets per als ciutadans.

La resta de forces són més prudents. Demòcrates, de fet, prefereix no fer servir la paraula “avortament”. Sí que indica que “seguirem treballant per eximir de responsabilitat penal les dones que decideixin interrompre voluntàriament l’embaràs, fent-ho compatible amb la preservació del nostre sistema institucional”. Es referma, a més, l’aposta ja feta la passada legislatura: “L’acompanyament integral es farà a través del SIAD”.

Pel que fa a Liberals, s’aposta per la taula de treball ja creada. Aquesta, entenen, ha de permetre “trobar l’encaix institucional per a la despenalització de l’avortament”. Això sí, únicament en els considerats tres supòsits bàsics: malformació del fetus, perill de vida per a la mare i violació.

Per la seva banda, al programa d’Andorra Endavant no parla d’avortament, però la seva cap de llista nacional, Carine Montaner, sí que ha apuntat la possibilita “d’impulsar un referèndum per decidir amb ple coneixement”. I això indica tenir en compte que “s’ha d’encaixar amb el model de Coprincipat”.

Comentaris (4)

Trending