La CEA demana “consens” per afrontar els reptes de país, però que no s’aturin si no s’assoleix

El president de la patronal, Gerard Cadena, agraeix els ERTO però tiba les orelles per les pujades salarials fixades per llei, al mateix temps que reclama potenciar l’aeroport de la seu i obrir un segon accés viari des de França

Gerard Cadena durant la presentació del debat electoral.
Gerard Cadena durant la presentació del debat electoral. T.S. / G.P.

La CEA ha impulsat el primer debat dels sis caps de llista, abans del qual el president, Gerard Cadena, ha fet repàs de la passada legislatura, recordant la importància dels ERTO durant la pandèmia, però també explicitant el rebuig als increments salarials per llei. De cara al futur, s’ha mostrat partidari de les concessions per tirar endavant promocions d’habitatge social o infraestructures clau i has enumerat reptes com l’acord d’associació, les pensions o la diversificació econòmica. Per afrontar-los, ha demanat consens, però també ha avisat que la seva absència no pot ser “l’excusa” per no afrontar-los.

Cadena, per tant, ha aprofitat per llançar un missatge clar als candidats entorn quines són les peticions de la patronal i dels seus associats. Sobre els quatre anys darrers, hi ha hagut valoracions positives i negatives. En el primer cas, ha posat sobre la taula els ERTO, que ha considerat decisius per salvaguardar el teixit productiu durant els pitjors estadis de la crisi del coronavirus. En canvi, ha criticat el fet que s’hagin imposat increments salarials per llei, un fet que, al seu entendre és negatiu. “Regular excessivament des del Consell traiem marge a les empreses per tenir la seva pròpia política de sous”, ha advertit.

De cara al futur, des de la CEA s’ha volgut expressar una opinió favorable al règim de concessions. Cadena ha apuntat que “és una bona eina per a la promoció de l’habitatge assequible”, però també per altres actuacions, com ara infraestructures claus per al país. També ha demanat desenvolupar encara més l’aeroport de la Seu d’Urgell i obrir un segon accés a França via la Solana del Pas de la Casa.

El president de la patronal també ha volgut remarcar alguns dels reptes de cara al futur. Entre ells, la diversificació econòmica, la reforma de les pensions, la transició energètica o la transformació del turisme. “Són qüestions que necessiten grans acords i consensos”, ha apuntat. Tot i això, ha avisat que “la feina s’ha de fer i que no hi hagi entesa no és excusa”.

Un altre repte és l’acostament a Europa. Fer-ho bé, ha remarcat, “ha de permetre que Andorra actuï com a pol d’atracció” de la regió pirinenca. Això sí, ha alertat que “cal defensar les nostres especificitats”, especialment “posant el focus en l’adaptació de la lliure circulació de persones”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending