El tripartit enterra gairebé definitivament la legalització de l’avortament

Gallardo diu sense dir-ho que els liberals han renunciat a la consulta sobre la despenalització i Espot insisteix que la voluntat del constituent era la d’oferir una “protecció molt reforçada del dret a la vida”

-
-
Molt haurien de canviar les coses perquè es pugui pensar a mitjà o curt termini en la legalització de l’avortament. I el servei d’acompanyament a la dona per tal que pugui interrompre l’embaràs, si ho vol, però sempre fora de les fronteres del Principat, haurà de vigilar molt molt que no suposi cap molèstia per a la Mitra. Caldrà afinar el llapis legal per “no caure en l’il·lícit penal”. Els caps visibles del futur executiu, el seu màxim responsable, Xavier Espot, i el previsible ministre de Presidència, Jordi Gallardo, han deixat clar que no hi ha marge per la despenalització de l’avortament. Ni ganes, ja, de consultar-ho amb la ciutadania.

Gallardo ha dit sense dir-ho que liberals ha deixat en l’oblit la proposta de referèndum. “Un govern de coalició no és un govern monocolor” i, per tant, cal fer concessions i “hi haurà aspectes que no es podran plantejar”. El de la consulta referent a la interrupció de l’embaràs en serà un. Això sí, Espot ha deixat clar que “el que hem consensuat és avançar en el reconeixement dels drets de les dones”. I això es traduiria amb el servei d’acompanyament a la dona que vulgui interrompre l’embaràs que, en principi, no presenta “cap contradicció”, però sobre el qual caldrà filar prim per no caure “en cap il·lícit penal” ni tampoc posar en risc el sistema institucional.

Si no havia estat prou clar fins ara el nou cap de Govern quan era ministre, avui, durant la compareixença per exposar les línies mestres de l’executiu tripartit, Espot ho ha estat molt, de clar. “Determinats canvis legislatius poden posar en risc el nostre sistema institucional” i, per tant, no es duran a terme. Aquest ha estat el resum final quan se li ha comentat una proposta feta durant la campanya, i gairebé en silenci, pel candidat de terceravia Joan Carles Camp: regular per llei i amb una base científica què és vida. Si la vida científica comença, per dir quelcom, a la quarta setmana d’embaràs, durant aquest temps es podria avortar sense inconvenients.

Però no. Espot ha deixat clar que res de res. “No es pot canviar la Constitució per la porta del darrere” i malgrat que ni la Constitució ni les lleis, actualment, “no defineixen què és vida”, el nou cap de l’executiu es remet a les actes del procés constituent. És a dir, tira gairebé tres dècades enrere per encarar el futur. En les actes constituents quedaria clar què vol dir vida, i s’hi inclou una “protecció molt reforçada del dret”.

 

Comentaris (2)

Trending