El Tribunal de Corts condemna a cinc anys d’inhabilitació un advocat per quedar-se diners d’un client

El lletrat, que de ben segur recorrerà la sentència, haurà d’abonar 91.201 euros més interessos al perjudicat en tres mesos si no vol haver d’ingressar un any i mig a la presó

-
-
El Tribunal de Corts ha condemnat a cinc anys d’inhabilitació un advocat del Principat, de llarga trajectòria i a voltes prou controvertida, per un delicte d’apropiació indeguda. El lletrat, suposadament, s’hauria quedat els diners d’un client. Per això la sentència també obliga el jurista a abonar en un termini de tres mesos 91.201 euros més interessos al perjudicat. Si no es compleix aquesta condició, el lletrat haurà d’ingressar un any i mig al despatx.

La sala de primera instància ha notificat aquest divendres la resolució derivada del judici que es va celebrar fa un mes i mig, i durant el qual, el lletrat processat, que va defensar-se a si mateix, va sol·licitar la lliure absolució argumentant que no s’havia acordat cap termini per al retorn dels diners al seu client, un ciutadà estranger no resident al Principat. L’advocat va explicar durant la vista que esperava que l’home vingués a Andorra per retornar-li els diners. Aquesta versió, però, ni la compartia el perjudicat, ni se la va creure la fiscalia, que sol·licitava 30 mesos de presó ferma.

El perjudicat era client de BPA i el 2012 va pretendre traslladar 108.000 euros que tenia en un compte cap a una altra jurisdicció. L’entitat bancària li va comunicar que no li podia lliurar tants diners en efectiu. L’home va cercar un advocat per poder trobar la fórmula necessària per poder dur a terme l’operació que pretenia. El lletrat, però, lluny de resoldre el problema del seu client, suposadament, s’hauria apropiat dels diners. O així finalment ho ha resolt el Tribunal de Corts, que no ha accedit a concedir tots els diners que l’acusació particular en considerar que poc més de 5.000 euros que reclamava en concepte de despeses sofertes per una societat del demandant no són derivades directament de l’apropiació indeguda.

La sentència inicial, que de ben segur serà recorreguda per l’advocat i, per tant, no esdevindrà encara ferma, imposa els esmentats divuit mesos de presó condicional qualificada a l’abonament de la responsabilitat civil en un termini màxim de tres mesos. Dita responsabilitat civil s’estableix en 91.201 euros augmentats amb l’interès legal a comptar del 26 de maig del 2017, dels quals caldrà reduir en període d’execució els 48.374 euros que l’ara condemnat ja hauria retornat. El lletrat, segons la resolució recurrible, haurà de pagar les despeses processals inclosos els honoraris de l’advocat de l’acusació particular. També s’inhabilita el lletrat per a l’exercici de l’advocacia per un període de cinc anys.

El Col·legi prepara l’obertura d’un expedient

El Col·legi d’Advocats té previst obrir un expedient disciplinari al mateix advocat una vegada esdevingui ferma la resolució. El col·lectiu que lidera Sophie Bellocq no té cap dubte que l’actuació de l’advocat, més enllà de l’àmbit penal, ha de tenir una resposta disciplinària. I més encara vista la reiteració de comportaments suposadament indeguts que hauria anat acumulant als llargs dels anys.

Comentaris (3)

Trending