El terminal que no acaba de rutllar per fer el 'tax free'

El datàfon Castles pateix problemes de funcionament un any després de la posada en marxa del retorn sense límits

La darrera fase del procés del 'tax free' es fa en aquesta màquina de la duana
La darrera fase del procés del 'tax free' es fa en aquesta màquina de la duana
L'estiu passat es va acabar el mínim dels 90.16 euros per solicitar la devolució del 'tax free als residents andorrans i d'altres països que facin compres a Espanya'. Això ha fet augmentar considerablement les peticions de devolucions i un canvi tecnològic. El tradicional procés de segellat de la factura original o formularis de reemborsament ja no és vàlid. El procés comença a la botiga amb l'escaneig del passaport i la introducció de les dades en un TPV (terminal punt de venda). Posteriorment la factura s'ha de segellar de forma electrònica en màquines com la que hi ha instal·lada a la Dependència de Duanes i Impostos Especials de la duana de la Farga de Moles. Això si s'aconsegueix iniciar el procés perquè hi ha uns terminals que posen molts problemes, sobretot en algunes comarques de Girona.

Un dels centres comercials més importants de les comarques de Girona no va poder fer el 'tax free' als residents a l'estranger durant tota la setmana passada i van haver de posar un cartell en diversos idiomes informant d'una incidència que es repeteix massa sovint. Hi van anar tècnics a arreglar els terminals punt de venda (TPV) de la marca Castles, una de les més populars a tot el món, i continuen sense funcionar. Altres centres comercials de la zona també han tingut problemes des del mes de juliol passat amb la mateixa marca, i que, un any després, continuen.

Després s'acabés amb el mínim dels 90,16 euros han augmentat considerablement les peticions per fer el retorn dels diners. El final de la limitació va venir acompanyat d'un canvi tecnològic. El procés s'ha de fer de manera digital, a través d'un sistema anomenat DIVA desenvolupat per l'Agència Tributària espanyola.

El tradicional sistema de segellat de la factura original o formularis de reemborsament ja no és vàlid

El tradicional sistema de segellat de la factura original o formularis de reemborsament ja no és vàlid, si no que aquesta s'ha de segellar de forma electrònica en màquines com la que hi ha instal·lada a la Dependència de Duanes i Impostos Especials de la duana de la Farga de Moles. Segons les xifres de l'Agència Tributària Espanyola en aquest punt es retornen una mitjana de 30.000 euros mensuals.i des del mes de gener fins a finals de maig, i a falta de les dades definitives, un primer càlcul apunta a unes 40.000 factures gestionades.

Aquesta és la darrera fase però a vegades no s'hi pot arribar perquè, a l'inici, cal escanejar el passaport en un datàfon o TPV , que és un dispositiu compacte que, instal·lat en un establiment comercial o botiga, permet cobrar als seus clients (per xarxa telefònica, o IP via GSM GPRS Wi-Fi, etc.) mitjançant targeta de crèdit o dèbit. Normalment el datàfon d'un comerç és proporcionat pel banc amb el qual treballa. Els datàfons compten amb un teclat, una petita impressora, un lector de la banda magnètica de les targetes, un xip i un 'softwareper gestionar l'operativa de venda i el protocol de comunicacions. Habitualment utilitza el servei de transmissió de dades per via telefònica.

Això, en teoria, ha de permetre que si un client fa un compra, per exemple, a Platja d'Aro, el mateix dia pugui passar la factura amb el codi de barres per la duana de la Farga de Moles. Però només teòricament perquè hi ha datàfons que no acaben de rutllar i, a vegades, tampoc els comerciants han rebut la formació adequada, i més en zones molt turístiques com la Costa Brava.

Comentaris

Trending